Ungaria cere explicații Germaniei, după ce un antrenor maghiar a fost demis pe criterii de „homofobie și xenofobie”. Statul condus de către Angela Merkel, comparat cu cel nazist

Ungaria cere explicații Germaniei, după ce un antrenor maghiar a fost demis pe criterii de „homofobie și xenofobie. Statul condus de către Angela Merkel, comparat cu cel nazist

Ungaria face demersuri diplomatice după ce un cetățean maghiar a fost dat afară de la locul de muncă, etichetat drept „homofob” și „xenofob”. Zsolt Petry, antrenor cu portarii la clubul de fotbal Hertha Berlin, a fost demis după ce l-a criticat pe conaționalul său, Peter Gulacsi, pentru faptul că susține căsătoriile gay.

„Nu înțeleg cum poate susține homosexualii, travestiții și oamenii cu astfel de identități sexuale”, a declarat antrenorul, demis de germani cu motivarea „afirmațiile lui Petry nu corespund valorilor clubului nostru”.

Ungaria compară Germania Angelei Merkel cu Germania lui Adolf Hitler

Guvernul Ungariei a reacționat prompt în urma cazului prezentat în cotidianul ungar Magyar Nemzet, mediatizat apoi masiv, la nivel internațional. Ministerul de Externe de la Budapesta face demersuri pentru apărarea propriului cetățean.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban,a reacționat ferm. Oficialii de la Budapesta îi atenționează pe nemți că încalcă valorile statului de drept și standardele democratice, informează Agerpres. De asemenea, Gulyas a menționat faptul că decizia concedierii cetățeanului maghiar amintește de Germania lui Adolf Hitler.

„Exprimarea opiniei personale nu poate fi pedepsită în baza statului de drept (…) Un regim totalitar a început în Germania în secolul XX, nu am vrea să vedem încă unul în secolul XXI”, a declarat Gulyas.

Demonstrație de forță pentru Ungaria. Trei oficiali au reacționat ferm după ce un cetățean maghiar a fost etichetat drept „xenofob și homofob”

Ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, l-a convocat joi pe însărcinatul de afaceri german la Budapesta pentru a-i cere explicații. Oficialul maghiar a cerut, de asemenea, susținere și de la oficialii europeni susținere: Vera Jourova, comisar european pentru justiție, Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene.

„Unde sunteți? Când veți protesta? Când veți iniția o procedură în baza cărui articol?”, a transmis isronic Szijjarto într-o postare pe Facebook.

Adjunctul său, secretarul de stat Levente Magyar, a transmis de asemenea, faptul că atât Ungaria, cât și Germania au datoria de a apăra libertatea de exprimare.

Ungaria, pilon de bază al unei noi alianțe europene, conservatoare

Inițiativa maghiarilor a venit la o săptămână de când Viktor Orban a bătut palma cu Mattei Salvini, liderul fotmațiunii italiene Liga Nordului și cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, pentru a pune bazele formării unei alianțe conservatoare, care „luptă pentru apărarea valorilor tradiționale” și care „respectă suveranitatea națională, familia și creștinismul.

„Vom lansa o nouă platformă, o organizație, un proces care le va oferi cetățenilor care cred într-o Europă tradițională reprezentarea pe care o merită”, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, înaintea întâlnirii cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, și fostul ministru italian de interne, Matteo Salvini.

De asemenea, în 2021, Viktor Orban a anunțat din nou, investiții masive în fotbalul românesc.