Ursula von der Leyen trasează linia roșie pentru Rusia: „UE nu va accepta să îi fie amenințată securitatea”

Ursula von der Leyen trasează linia roșie pentru Rusia: UE nu va accepta să îi fie amenințată securitatea
Sursa Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, adresându-se marți parlamentului Canadei în timpul unei vizite pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina, a declarat că Europa nu va accepta niciodată amenințările rusești la adresa securității sale.

Mesajul transmis de Ursula von der Leyen, din Canada

„Nu vom accepta niciodată ca o putere militară cu fantezii de imperiu să-și arunce tancurile peste granița internațională”, a spus ea într-un discurs la mai bine de un an după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie euractiv.

Blocul celor 27 de națiuni, a adăugat ea, „nu va accepta niciodată această amenințare la adresa securității europene și la temelia comunității noastre internaționale”, a adăugat ea.

Von der Leyen a cerut „sprijin militar și economic constant” pentru Ucraina, în timp ce a reînnoit solicitările ca Rusia „să plătească pentru crima sa de agresiune”, după ce a propus în noiembrie înființarea unei instanțe specializate pentru a urmări astfel de crime.

În ajunul Zilei Internaționale a Femeii, von der Leyen le-a lăudat și pe femeile soldat ucrainene cărora li s-a interzis îndatoririle de luptă înainte de conflict, dar „nu le-a păsat și oricum au început să se alăture armatei”.

„Acesta nu este doar un război în Ucraina. Este, de asemenea, un război împotriva drepturilor omului și este un război împotriva drepturilor femeilor”, a spus ea în aplauze, citând acuzațiile ONU că „Rusia folosește violul și violența sexuală ca parte a strategiei sale militare în Ucraina”.

Femeile ucrainene luptă, a spus ea, menționând că numărul acestora care servesc în armată s-a dublat de la începutul conflictului.

Anterior, în timpul unei vizite la o bază militară canadiană, von der Leyen și prim-ministrul canadian Justin Trudeau s-au angajat să livreze generatoare în Ucraina, care a suferit atacuri repetate asupra rețelei electrice.

Trudeau a anunțat, de asemenea, extinderea misiunii Canadei de a instrui ingineri de luptă ucraineni în Polonia, care se va încheia în curând, până în octombrie și desfășurarea de formatori medicali.

Ucraina, înarmată cu sistemul Patriot

Von der Leyen urmează, după vizita de mai multe zile în Canada, să călătorească în Statele Unite, unde va fi primită vineri de președintele Joe Biden.

Ucraina a primit deja sistemele Patriot și primele tancuri Leopard din Poloniei, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Potrivit acestuia, de la începutul războiului, Polonia a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de 2,2 miliarde de euro și va continua să o acorde și pe viitor, scrie BBC.

Urmăriți B1TV.ro și pe