Vaccinarea austriacă obligatorie, păcăleală sau trombon politic?

Vaccinarea austriacă obligatorie, păcăleală sau trombon politic?
Foto: Hepta - DPA Images / Florian Wieser

Presa austrică s-ar strâmba de râs, dacă nu ar fi tragic. Vaccinarea obligatorie, păcăleală sau trombon politic? Aouleu! Nici vorbă! Cancelarul a asigurat opinia publică că se va face! Doar că, vorba zicalei din epoca fanariotă a lui Anton Pann…, unde nema putirință, geaba chichirez gâlceavă!

Bășcălia vieneză, cunoscută și din literatură, a sancționat imediat comunicatul ELGA, o societate comercială care se ocupă – din însărcinare guvernamentală – cu prelucrarea datelor personale și în scop medical, de asigurări sociale, etc. ELGA a anunțat că așa-zisa obligativitate austriacă a vaccinării poate să înceapă, bineînțeles din perspectiva prelucrării electronice a datelor, care nu-s puține, în cel mai bun caz de… „Ziua păcălelilor”, adica cam pe la 01.04.2022!

După ce cancelarul federal s-a infectat cu Covid, vaccinarea obligatorie pe care majoritatea politică a guvernului său de coaliție dorește s-o impună drept „ultima ratio” prin lege, începând de la începutul lunii februarie 2022, a căpătat o nouă dimemnsiune.

Nu ne referim la speculațiile despre o posibilă infectare, deja înainte de revelion, a șefului de guvern, care apare într-o imagine, scăpată în presă, într-un spațiu înghesuit al unei cabane de ski din landul austriac Carinthia, stând la masă cu alți schiori doar că… toți sunt fără mască! Precizările oficiale recente au fost că cei prezenți erau vaccinați sau trecuți prin boală și că Nehammer s-ar fi contaminat oricum altundeva.

Dimensiunea lipsei unei mai rapide a unei eficiente organizări austriece privind implementarea viitoare a vaccinării „obligatorii”, îl pune în dificutate pe cancelar și e hilară dar și tragică din perspectivă medicală, în contextul contagiozității ridicate a variantei Omicron a Sars-Cov2!

Se mai adaugă și un aspect juridic relevant. Vaccinarea obligatorie poate fi permisă legal doar dacă și protejează. Devine însă din ce în ce mai clar că noile informații, validate științific, privind eficacitatea vaccinului, se dobândesc în mod treptat, vaccinarea obligatorie ar putea astfel deveni rapid neconstituțională. Juristul, expert constituțional, dr. Heinz Mayer oferă astfel o soluție, să-i spunem „flexibilă”, conform căreia însuși Ministrul federal al Sănătății ar putea suspenda oricând obligația de vaccinare.

Vaccinarea obligatorie, ca măsura legislativă, este o încălcare gravă a dreptului la viață privată, potrivit lui Heinz Mayer, într-un interviu pentru postul de televiziune PULS 24. Este însă permisă dacă este absolut necesară pentru protecția populației de pericole insurmontabile pentru sănătate și dacă este și „cel mai blând mijloc”. O nuanța extrem de importantă din perpectivă juridica! Dacă se va dovedi că vaccinarea în combaterea virusului, varianta omicron sau oricare alta viitoare, nu este chiar așa de eficientă, oportunitatea juridică a vaccinării obligatorii dispare rapid!

Dacă eficacitatea este „cu mult sub 40 la sută” și probabilitatea infectării nu este astfel semnificativ diminuată iar șansele unei evoluții severe sunt doar ușor ameliorate, „atunci obligația cuiva de a se vaccina este, din perspectivă constituțională foarte problematică”.

Dacă situația se schimbă semnificativ din punct de vedere virusologic, chiar și odată ce legea fost adoptată și făcută publică, vaccinarea obligatorie devine… neconstituțională.

Urmăriți B1TV.ro și pe