Vaccinul nazal anti-COVID intră în etapa testelor pe om: „Potențial enorm de a reduce povara infecțiilor respiratorii”

Vaccinul nazal anti-COVID intră în etapa testelor pe om: Potențial enorm de a reduce povara infecțiilor respiratorii
Foto: Pixabey

Un vaccin nazal pentru COVID-19 – bazat pe tehnologia dezvoltată la Universitatea Washington din St. Louis – este pe cale să intre într-un studiu clinic de fază 1 în SUA, după ce o nouă cerere de la Ocugen, Inc. a fost aprobată de Food and Drug Administration (FDA). Ocugen, o companie de biotehnologie cu sediul în SUA, a licențiat tehnologia inovatoare de la WashU în 2022.

Studiul va fi sponsorizat și condus de Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID), al National Institutes of Health (NIH). Acțiunea FDA este un prim pas esențial către inițierea studiului de fază 1, planificat pentru această primăvară, potrivit WashU Medicine.

În timp ce cazurile de COVID-19 au scăzut dramatic încă din primii ani ai pandemiei, virusul continuă să circule și provoacă în continuare boli și decese semnificative. Tehnologia vaccinului nazal este concepută pentru a induce o imunitate puternică la nivelul nasului și tractului respirator superior, chiar acolo unde virusul intră în corp, stopând astfel transmiterea virusului, în plus față de reducerea bolilor grave și a decesului. Majoritatea vaccinurilor COVID-19 sunt injectate în braț sau picior și, deși sunt eficiente în reducerea bolilor și a decesului, nu opresc transmiterea. Noul studiu va evalua siguranța și eficacitatea vaccinului administrat prin două căi: inhalat în plămâni și pulverizat în nas.

„Sunt încântat să văd că această tehnologie de vaccinare nazală, creată de oamenii de știință chiar aici de la WashU Medicine, avansează către studiile clinice”, a declarat Doug E. Frantz, PhD, vice-cancelar pentru inovare și comercializare la WashU. „Această tehnologie puternică are potențialul nu numai de a ajuta la controlul COVID-19, ci și de a reduce povara infecțiilor respiratorii la nivel mondial. Tehnologia ar putea fi adaptată și pentru alți viruși respiratori obișnuiți, cum ar fi gripa sezonieră, gripa aviară și virusul respirator sincițial (RSV) care provoacă boli și decese.”

O versiune a vaccinului este disponibilă în India din 2022 printr-un acord de licență între WashU și compania indiană de biotehnologie Bharat Biotech.

Studiul de fază 1 este finanțat prin Project NextGen, o inițiativă a agenției guvernamentale din SUA pentru a dezvolta vaccinuri și terapii de ultimă generație COVID-19 prin parteneriate public-privat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`