Confruntări violente în mai multe oraşe din Venezuela.
Cel puţin 3 oameni au murit şi alţi peste 35 au fost răniţi în urma manifestaţiilor pro şi împotriva regimului lui Nelson Maduro, informează B1 Tv. Între timp, liderul statului sud-american a pus în aplicare o activitate militară menită să oprească din matcă producerea unei lovituri de stat.
Venezuela: 3 oameni au murit în protestele violente față de regimul de la Caracas
#DIRECT_ONE_h71kva#
Doi tineri şi un sergent din Garda Naţională au fost ucişi în urma protestelor violente ce au avut loc în mai multe regiuni ale ţării.
Unul dintre aceştia, un băiat de 18 ani intenţiona să se ducă la fotbal când ar fi fost împuşcat în cap, în timp ce, o studentă de 23 de ani tocmai a fost împușcată de mai mulți bărbați pe motociclete când pleca de la manifestaţie. Opoziția acuză forțele de securitate și presupuse grupări paramilitare că sunt vinovate de omoruri.
Cel puţin 1 milion de oameni au protestat în Caracas și alte câteva sute de mii în alte orașe din Venezuela împotriva președintelui populist Nicolas Maduro. Și susținătorii acestuia s-au adunat în capitală, ca răspuns la "mama tuturor marșurilor", cum și-a denumit opoziția manifestațiile.
Poliţia a tras în protestatari cu gaze lacrimogene şi a folosit tunuri cu apă la Caracas, San Cristobal, Puerto Ordaz și Punto Fijo.
Președintele Maduro a susținut în urma acestor incidente că extrema dreaptă coruptă și intervenționistă a fost învinsă.
Premergător acestor proteste uriaşe, președintele venezuelean a acuzat Statele Unite că au dat undă verde unei lovituri de stat contra țării sale. În acest sens, Maduro a activat o operațiune militară numită "Planul Zamora" menită să păstreze liniştea publică, să apere pacea şi să învingă opoziţia.
Economia Venezuelei este în criză, iar populația suferă de lipsa de alimente și medicamente. În martie, Curtea Supremă a decis să își asume prerogativele Congresului, ultima autoritate de stat controlată de opoziție. La presiunile străzii și ale comunității internaționale, regimul de stânga a renunțat la această măsură, dar protestele marcate de violențe continuă de două săptămâni.
Autorităţile susţin că 8 oameni au murit în această lună în şirul de violenţe.