Verdict în primul caz al lui Kovesi în Bulgaria: condamnare cu suspendare

Verdict în primul caz al lui Kovesi în Bulgaria: condamnare cu suspendare
Sursa Foto: Facebook/Laura Codruța Kovesi

Primul proces pe care Parchetul European l-a depus în instanța din Bulgaria s-a încheiat cu o condamnare cu suspendare în primă instanță, anunță HotNews.

Traian Deliagov, fost angajat al Fondului de Stat pentru Agricultură, este prima persoană deferită justiției într-un dosar al Parchetului European în Bulgaria, potrivit informațiilor transmise de Rador.

Primul caz al lui Kovesi în Bulgaria, încheiat cu o condamnare cu suspendare

Traian Deliagov a fost condamnat de Tribunalul Penal Specializat la 6 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani, pentru o mită solicitată și primită în valoare de 5. 000 de leva, scrie Lex.

Verdictul a fost publicat abia astăzi, însă nu este definitiv și poate fi atacat la Curtea de Apel Sofia.

În urma anchetei efectuate, s-a constatat faptul că expertul a solicitat și a primit bani de la producătorul agricol Ilia Gangov din Plovdiv, care a aplicat pentru 9 scheme în cadrul Programului de Dezvoltare a Zonelor Rurale. Acesta este gestionat în Bulgaria de Fondul pentru Agricultură. Fermierul trebuia să primească subvenții în cadrul programului, în decembrie 2020, dar sumele nu au mai intrat în posesia sa.

La începutul anului 2021 a decis să caute ajutor și, cu ajutorul unui prieten, a obținut numele și numărul de telefon al angajatului de la Fondul de Stat pentru Agricultură, mai scrie sursa citată.

Cei doi s-au întâlnit și Deliagov a explicat care este motivul întârzierii plăților. Chiar și așa, dacă omul de afaceri dorea să-și obțină subvențiile mai repede, trebuia să-i plătească suma de 5.000 de leva. Cerința era să plătească aceeași sumă pentru fiecare dintre cele 9 scheme în baza cărora urma să primească subvențiile așteptate.

Angajatul Fondului a încasat o parte din bani în timpul primelor întâlniri cu omul de afaceri. După ce a plătit, el a primit aproape 600.000 de leva în cadrul mai multor scheme și măsuri din program.

În vara aceluiași an expertul a cerut încă 5.000 de leva pentru a nu mai fi efectuate alte verificări ale subvenţiilor omului de afaceri sau proiecte de aplicare. Atunci, fermierul a depus o sesizare împotriva angajatului și, la începutul lunii septembrie 2021, a fost reținut cu cei 5.000 de leva marcați. Cu toate acestea, instanța l-a găsit vinovat doar pentru cei 5.000 de leva solicitați, pe care i-a luat imediat înainte de arestare.

Deși Deliagov a fost primul deferit justiției de către Parchetul European, prima condamnare într-un proces al lui Kovesi în Bulgaria datează din iulie anul acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe