Vești îngrijorătoare despre COVID-19: O nouă mutație a virusului îl face mai contagios și mai agresiv. Noua formă ar fi responsabilă pentru valul 2 în Europa

Vești îngrijorătoare despre COVID-19: O nouă mutație a virusului îl face mai contagios și mai agresiv. Noua formă ar fi responsabilă pentru valul 2 în Europa
Foto: Pixabay

O nouă descoperire privind evoluția pandemiei de coronavirus provoacă îngrijorări în rândul oamenilor de știință. O nouă formă, cu mutații, a coronavirusului se răspândește acum în toată Europa la lucrătorii agricoli din Spania și este considerată responsabilă pentru creșterea rapidă a cazurilor în mai multe țări, în al doilea val, potrivit Financial Times.

Noua variantă de virus s-a răspândit rapid în mare parte din Europa încă din vară și reprezintă acum majoritatea cazurilor noi de Covid-19 în mai multe țări, fiind cauza a peste 80% din infectările din Marea Britanie sau Spania.

Noua formă a virusului, studiată de cercetătorii din Elveția, numită 20A.EU1, poartă o mutație specială, diferită, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane, și care ar putea modifica evoluția epidemiei.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că „un comportamentul riscant” al turiștilor din Spania, cum ar fi ignorarea regulilor privind distanțarea socială, a contribuit la răspândirea noii variante, după vacanțele de vară

„De la răspândirea 20A.EU1 pare clar că măsurile de prevenire a virusului de multe ori nu au fost suficiente pentru a opri transmiterea ulterioară”, a declarat Emma Hodcroft, un genetician evoluționist la Universitatea din Basel și lider al studiului.

Hodcroft a subliniat că nu există deocamdată o dovadă clară că virusul se răspândește mai repede din cauza mutației, sau că această creștere a numărului de cazuri este cauzată de comportamentul populației.

Ea a precizat însă că 20A.EU1 nu seamănă cu nicio versiune a Sars-Cov-2 pe care o întâlnise anterior.

„Nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică de când analizez secvențele genomice ale coronavirusului în Europa”, a spus Hodcroft.