Victoria lui Trump ar putea însemna că SUA își retrag sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia

Victoria lui Trump ar putea însemna că SUA își retrag sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia
Sursă foto: Hpta/Photo: Boris Roessler/dpa

Odată cu realegerea lui Donald Trump, Ucraina ar putea fi nevoită în curând să se adapteze la o reducere dramatică a sprijinului SUA, care ar putea avea un impact decisiv asupra războiului cu Rusia, anunță CNN.

Până acum, administrația Biden a dat Ucrainei zeci de miliarde de dolari

De-a lungul campaniei sale, președintele ales republican și colegul său, candidatul ca vicepreședinte, JD Vance, au declarat că se îndoiesc cu privire la angajamentul SUA în continuare față de Kiev, în timp ce războiul se prelungește la mai bine de doi ani și jumătate după invadarea forțelor ruse. Mai mult, Trump a făcut comentarii care sugerează că SUA ar putea face presiuni asupra Ucrainei pentru un armistițiu cu Rusia.

Victoria lui Trump vine într-un moment precar al conflictului de la Kiev. Rusia a înregistrat în mod constant câștiguri în regiunea estică Donbas, pe care președintele rus Vladimir Putin își propune să o captureze în totalitate.

Comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a declarat că situația de pe linia frontului „rămâne dificilă” și că anumite zone „necesită reînnoirea constantă a resurselor unităților ucrainene”, într-o declarație de pe Telegram sâmbătă dimineață.

Între timp, se înțelege că Rusia își întărește armata cu trupe nord-coreene. Aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia și se așteaptă să intre în luptă împotriva Ucrainei în zilele următoare, au avertizat oficialii americani.

Sub administrația Biden, SUA au oferit Ucrainei ajutoare de zeci de miliarde de dolari, atât sub formă de arme, cât și asistență bugetară. Administrația intenționează să continue să sporească cât mai mult sprijinul posibil pentru Kiev înainte ca Trump să preia mandatul.

Trump l-a lăudat în mod repetat pe Putin – și l-a criticat în mod repetat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care are o istorie complicată.

Zelenski l-a felicitat pe Trump miercuri și a spus că apreciază angajamentul lui Trump pentru „pacea prin putere”.

„Așteptăm cu nerăbdare o eră a Statelor Unite ale Americii puternice sub conducerea decisivă a președintelui Trump. Ne bazăm pe sprijinul bipartizan puternic pentru Ucraina în Statele Unite”, a scris Zelenski într-o postare pe rețelele sociale. „Suntem interesați să dezvoltăm o cooperare politică și economică reciproc avantajoasă, care va aduce beneficii ambelor națiuni.”

Trump a susținut în repetate rânduri că războiul dintre Ucraina și Rusia nu ar fi început dacă ar fi fost președinte

Trump a promis, de asemenea, că va pune capăt războiului, uneori chiar susținând că va opri conflictul de ani de zile chiar înainte de a-și prelua mandatul. În iulie, el a spus că poate rezolva conflictul într-o singură zi.

În dezbaterea prezidențială din august, Trump a refuzat să spună că va face tot posibilul ca Ucraina să învingă Rusia. În septembrie, el a sugerat că Ucraina ar fi trebuit să „cedeze puțin” în fața Moscovei, spunând la un eveniment de campanie că „orice înțelegere, chiar și cea mai proastă, ar fi fost mai bună decât ceea ce avem acum”.

„Dacă ar fi făcut o afacere proastă, ar fi fost mult mai bine. Ar fi renunțat puțin și toată lumea ar fi trăit”, a spus Trump.

La doar câteva zile după aceste comentarii, când Trump s-a întâlnit cu Zelenski în New York City, el a subliniat că va lucra pentru a obține o situație bună pentru „ambele părți”.

„Avem o relație foarte bună și am și eu am o relație foarte bună, după cum știți, cu președintele Putin. Și cred că dacă voi câștiga, vom rezolva conflictul foarte repede”, a spus el.

„Cu mult înainte de 20 ianuarie, înainte să preiau președinția, cred că putem rezolva ceva care să mulumească ambele părți. E timpul”, a adăugat el.

Zelenski a elaborat un „plan de victorie” și a spus că Ucraina nu se opune negocierilor, dar trebuie să fie dintr-o „poziție de forță”. La o conferință de presă la sfârșitul lunii octombrie, președintele ucrainean a spus că „Trump vorbește mult, dar nu l-am auzit spunând că va reduce sprijinul pentru Ucraina”.

Zelenski a declarat că, la întâlnirea lor din septembrie, el și Trump „au discutat în detaliu despre Ucraina-SUA, despre parteneriatul strategic, Planul Victoriei și modalitățile de a pune capăt agresiunii ruse împotriva Ucrainei.”

Totuși, într-un interviu cu KBS din Coreea de Sud, Zelenski a recunoscut că „următorul președinte american ar putea întări sau slăbi sprijinul pentru Ucraina”.

„Dacă acest sprijin va slăbi, Rusia va ocupa mai mult teritoriu și ne-ar împiedica să câștigăm acest război. Aceasta este realitatea. Poziția noastră nu se referă la compromisuri teritoriale, ci la explorarea potențialelor căi diplomatice care se bazează pe menținerea angajamentului de către SUA. O dorință reală a Statelor Unite de a pune capăt rapid acestui război este crucială”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:26 - Cum l-a cunoscut Elena Lasconi pe Călin Georgescu. „Mi-era greu să-l urmăresc”
23:22 - „Instituțiile nu funcționează”. Goșu, despre informările serviciilor privind ingerințele Rusiei: „Mulțumim, știm și noi… Informările arată ca lucrarea unui student la masterat. Moldova n-are 7 servicii ca noi, ci unul, și s-a descurcat mai bine” (VIDEO)
23:06 - O bătrână care a fost dată dispărută, găsită fără suflare, într-un râu. Fiul femeii a fost cel care a sesizat autoritățile
22:57 - Reacția Elenei Lasconi după declasificarea CSAT. „Exact asta a fost metoda de lucru a Rusiei”
22:39 - Orașul din România unde oamenii pot admira ornamentele de Crăciun, în timp ce ascultă înregistrări de la Revoluția din 1989
22:38 - Bucatele de Crăciun, mai scumpe în acest an. Cât costă produsele tradiționale
22:28 - Franța: Guvernul condus de Michel Barnier a picat prin moțiune de cenzură, o premieră după 1962
21:56 - Cât costă un pahar de vin fiert și o porție de sarmale la Târgul de Crăciun din Brașov. Prețurile altor produse tradiționale
21:51 - Cătălin Drulă: Acum, ne unește un lucru comun, și anume, să salvăm democrația românească de un personaj odios, un apologet al crimelor legionarilor și, așa cum ne arată serviciile secrete, e dirijat de la Putin (VIDEO)
21:48 - Reacția lui Călin Georgescu după desecretizarea CSAT. „Cred că este pentru prima dată în lume când se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat”