Viktor Orban: Liderii europeni sunt incapabili să-și protejeze propriii cetăţeni. Occidentul trebuie să renunțe la politicile de exportare a democraţiei

Viktor Orban: Liderii europeni sunt incapabili să-și protejeze propriii cetăţeni. Occidentul trebuie să renunțe la politicile de exportare a democraţiei
Foto:euobserver.com

Premierul ungar Viktor Orban l-a lăudat pe Donald Trump, candidatul republican la președinția Statelor Unite, spunând despre acesta că a formulat mai multe propuneri viabile de combatere a terorismului, informează Reuters.

"Nu sunt un promotor de campanie al lui Donald Trump. Nu m-am gândit niciodată că voi începe să cred că, dintre toate opţiunile, Trump ar fi cea mai bună pentru Europa şi pentru Ungaria. Dar l-am ascultat pe candidatul la preşedinţia SUA şi trebuie să vă spun că a făcut propuneri de combatere a terorismului. Iar eu, în calitatea de european, cu greu aş fi formulat mai bine ce este necesar pentru Europa", a declarat Orban, aflat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Premierul Ungariei s-a folosit și de această ocazie pentru a critica atitudinea Uniunii Europene față de criza imigranților. În opinia sa, prezența a un milion de imigranți pe continent este o amenințare fundamentală, iar reacția blocului comunitar în raport cu aceasta este una slabă.

Referindu-se la propunerea lui Trump de a crea "cea mai bună organizaţie de informaţii din lume", Viktor Orban a susținut că și Europa are nevoie de cea mai bună reţea de agenţii naţionale de spionaj.

”În al doilea rând, acest curajos candidat la preşedinţia SUA a vorbit despre renunţarea la politicile de exportare a democraţiei. Nici eu nu aş fi putut spune mai precis acest lucru", a mai susținut Orban.

Liderul ungar a susținut că Europa a devenit victima afluxului de imigranți deoarece Occidentul a înlăurat regimuri nedemocratice, dar stabile din Libia, Siria și Irak, fără a garanta stabilitatea postconflict. În plus, el a acuzat Europa că nu susține regimurile care încearcă să deţină controlul în state afectate de conflicte din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, ba chiar le critică pentru deficiențele democratice.

Viktor Orban a mai spus că UE ar trebui să pună capăt tuturor iniţiativelor de a prelua atribuţii de la statele membre.

"A venit vremea să încetăm să idealizăm Europa, deoarece liderii europeni au eşuat. Sunt incapabili să protejeze propriii cetăţeni şi frontierele externe", a insistat Orban, potrivit MTI.

Ultima oră
11:35 - Larisa Iordache: „Am încercat și am sperat până în ultima clipă pentru această finală olimpică. Din păcate, iar drumul meu este împietrit…”
11:25 - Cod galben de disconfort termic ridicat în București și în 10 județe, valabil în intervalul 2-5 august. Dinu Mărășoiu: Chiar și nopțile sunt călduroase (VIDEO)
11:17 - Anchetă în cazul atletei Krystsina Tsimanouskay, forțată să părăsească Jocurile Olimpice, după ce l-a criticat pe Lukașenko. Belarus riscă sancțiuni dure
10:51 - Produse expirate de ani de zile la o terasă din Timiș. Sorin Șușanu, pe B1 TV: Discutăm despre o gamă largă de produse. Inclusiv condimentele și produsele din trusa medicală erau expirate (VIDEO)
10:45 - Lider al opoziției din Belarus, găsit mort în Ucraina. Autoritățile de la Kiev investighează o posibilă crimă
10:25 - Explozie la sediul central al IGSU din București. Un electrician a suferit arsuri grave și a fost dus de urgență la Spitalul Floreasca (VIDEO)
10:12 - Românii sosiți în Grecia, uimiți de prețurile scăzute din stațiuni: Șezlonguri și umbrele de plajă gratis. În Mamaia, turiștii scot din buzunar și 75 de lei
09:52 - Larisa Iordache nu participă în finala olimpică la bârnă de la Tokyo 2020. Gimnasta a abandonat din cauza durerilor
09:45 - UPDATE. Două persoane au murit în accidentul rutier grav de pe DN 1, iar alte trei au fost duse la spital
09:40 - Studiu: Combinarea vaccinurilor de la Pfizer și Moderna, rezultate favorabile împotriva COVID-19