Președintele care a supraviețuit unei tentative de asasinat: „Cea mai mare provocare pentru europeni este politica medievală pe care Rusia o aplică în secolul 21”

Președintele care a supraviețuit unei tentative de asasinat: Cea mai mare provocare pentru europeni este politica medievală pe care Rusia o aplică în secolul 21

Viktor Yushchenko, fostul președinte al Ucrainei, care a supravieţuit unei tentative de asasinat în 2004, trage un semnal de alarmă privind practicile „medievale” ale Rusiei.
El speră că Europa „se va trezi” și va lua măsuri împotriva amenințărilor Rusiei, după otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal, în Marea Britanie.

„Mă doare pentru că Europa este atât de oarbă, că statele europene sunt atât de neprietenoase unele cu altele. Și că nu sunt solidare în privința politicilor Rusiei. Mi-ar plăcea ca Europa să își dea seama că cea mai mare provocare pentru cetățenii săi este politica medievală pe care Rusia o aplică în secolul 21”, a spus Viktor Yushchenko, într-un interviu acordat BBC News şi citat de digi24.ro.

Fostul preşedinte al Ucrainei a fost otrăvit în urmă cu 14 ani cu o substanță chimică extrem de toxică, dioxină, și a rămas desfigurat în urma atacului.
Victor Yushchenko a fost otrăvit în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, în septembrie 2004. El a fost transportat de urgență la Viena, unde a fost diagnosticat cu pancreatită acută, o infecție virală și edeme. În sângele său a fost descoperită o cantitate de dioxină mai mare de 6.000 de ori decât nivelul normal. Otrăvirea fostului președinte ar fi avut loc în timpul unei cine cu mai mulți oficiali ucraineni, pe 5 septembrie 2004.

„Am ajuns acasă, mi-am sărutat soția, iar ea mi-a spus că buzele mele aveau un gust metalic. Fusesem la o cină cu șeful serviciilor de securitate ucrainene și adjunctul său. Investigația a arătat că otrava a fost pusă în orezul care a fost servit la masă. Am fost dus în Austria, iar în a doua sau a treia zi tot corpul meu a început să se umfle. Capul mi s-a umflat foarte mult. Durerea se răspândise în tot corpul. Apoi au început să apară inflamații cu puroi pe corp”, a mai spusVictor Yushchenko.

Fostul președinte al Ucrainei susţine că în spatele atacului au fost asasini ruși.