Vladimir Putin a enunțat un nou obiectiv pentru războiul din Ucraina, o țară despre care spune că „nu a avut niciodată statutul de stat înainte de formarea Uniunii Sovietice”

Vladimir Putin a enunțat un nou obiectiv pentru războiul din Ucraina, o țară despre care spune că „nu a avut niciodată statutul de stat înainte de formarea Uniunii Sovietice”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre un nou obiectiv pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina – așa cum numește Moscova războiul pe care l-a lansat pe 24 februarie – și susține că scopul este eliminarea „enclavei anti-ruse” care se formează pe teritoriul țării invadate, arată un articol publicat joi de agenția rusă Interfax.

Vladimir Putin a enunțat un nou obiectiv pentru războiul din Ucraina

„Pe teritoriul Ucrainei au început să creeze în prezent o enclavă anti-rusă care ne amenință țara. Prin urmare, băieții noștri care luptă acolo îi protejează atât pe locuitorii din Donbas, cât și pe Rusia însăși. Iar asta, desigur, merită sprijinul întregii societăți”, a declarat liderul rus, la o întâlnire cu elevii din exclava rusă Kaliningrad.

În faza inițială a invaziei, conducerea Rusiei spune că a lansat o „operațiune militară specială” pentru a dezarma și „denazifica” Ucraina, o poziție respinsă de Kiev și de Occident ca fiind doar un pretext pentru un război de agresiune nejustificat.

Vladimir Putin susține că locuitorii așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk și cei ai Peninsulei Crimeea nu au vrut să recunoască regimul instalat la Kiev după „lovitura de stat” din 2014, o referire la protestele pro-europene de acum opt ani, cunoscute și sub denumirea de „EuroMaidan”.

„Ucraina nu a avut niciodată statutul de stat înainte de formarea Uniunii Sovietice”, a mai spus actualul președinte al Rusiei.

„Nu a existat un astfel de stat. După revoluția din 1917 s-au creat tot felul de cvasi-state, iar apoi a apărut Ucraina în timpul formării Uniunii Sovietice. Partidul Comunist, aflat atunci la putere, a format republici unionale, transferându-se la Ucraina o parte semnificativă din teritoriile istorice rusești, inclusiv Donbas, deși Donbasul nu a dorit acest lucru”, a mai susținut Vladimir Putin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene