Vladimir Putin refuză să aibă o întrevedere bilaterală cu Recep Tayyip Erdogan, pentru că Turcia nu a prezentat scuze după doborârea bombardierului rus

Vladimir Putin refuză să aibă o întrevedere bilaterală cu Recep Tayyip Erdogan, pentru că Turcia nu a prezentat scuze după doborârea bombardierului rus
Foto: iha.com.tr

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu va participa la o întrevedere bilaterală cu liderul turc  Recep Tayyip Erdogan, întrucât Ankara nu a prezentat scuze după doborârea bombardierului rus, a anunțat consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov, potrivit Hurriyet online.

Întrebat de ce Putin nu vrea să se întâlnească cu omologul său turc,  Uşakov a răspuns:  „Observăm că Turcia nu este dispusă să prezinte scuze pentru incidentul cu avionul”.

Ambii șefi de stat vor participa la inaugurală a Conferinţei ONU pe tema Climei COP21, care începe la Paris pe 30 noiembrie.

Într-o încercare de a aplana tensiunile apărute după doborârea avionului rus, președintele Turciei spera să poată avea o întrevedere bilaterală cu liderul de la Kremlin. De altfel, președinția
Rusiei a confirmat că Erdogan a solicitat o întrevedere cu Vladimir Putin.

În schimb, președintele rus se va avea la Parsi întrevederi că premierul israelian, Benjamin Netanyahu și cu cancelarul german, Angela Merkel.

Pe 24 noiembrie, forțele armate ale Turciei au doborât un bombardier rus, la granția dintre Siria și Turcia.

Deşi Turcia susţine că avionul rusesc i-a violat spaţiul aerian, Rusia neagă oficial acest lucru şi spune că avionul militar a zburat doar în spaţiul aerian al Siriei. Turcia a avertizat Rusia în repetate rânduri să evite violarea spaţiului său aerian, ameninţând cu o ripostă în acest sens.