Vladimir Putin se implică în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, în urma căruia mii de oameni au murit anul trecut. Anunțul Administrației de la Kremlin

Vladimir Putin se implică în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, în urma căruia mii de oameni au murit anul trecut. Anunțul Administrației de la Kremlin
Foto: Hepta - Sputnik / Alexei Druzhinin

Vladimir Putin se implică în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan. Președintele Rusiei a discutat telefonic cu premierul de la Erevan, la solicitarea oficialului armean, informează Reuters.

Conflictul din Caucaz este aproape de a se reaprinde. În această săptămână, Nikol Pashinyan, premierul Armeniei, a acuzat trupele armatei azere că au pătruns pe teritoriul statului său, acțiune pe care a etichetat-o drept „o infiltrare subversivă”.

În replică, guvernul de la Baku a negat acuzațiile și a numit declarațiile armenilor drept „provocatoare”.

Rusia, rol-cheie în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan

Pe „fir” a intrat și Putin, din nou, căruia Pashinyan i-a transmis că a decis să apeleze la sprijinul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară condusă de Rusia, formată din foste state ale URSS. Rusia, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâstan au semnat Tratatul.

„Pashinyan a pledat pentru un dialog constructiv și cooperare și pentru rezolvarea problemelor prin modalități pașnice politice și diplomatice”, a transmis Kremlinul prin intermediul unui comunicat de presă.

Tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan sunt cunoscute de trei decenii, după prăbușirea Uniunii Sovietice. În 2020, conflictul a escaladat puternic. În 44 de zile de război s-au înregistrat peste 5.000 de morți și alte câteva mii de persoane rănite și strămutate. Războiul a încetat în cele din urmă, iar oficialii armeni și azeri și-au dat mâna sub supravegherea Moscovei, care și-a asumat rolul de mediator. Acordul de armistițiu a fost semnat în luna octombrie.