Vladimir Putin susține că e dispus să discute despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră / Din Portul Constanța au plecat în ultimele săptămâni peste 240.000 de tone

Vladimir Putin susține că e dispus să discute despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră / Din Portul Constanța au plecat în ultimele săptămâni peste 240.000 de tone
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele rus Vladimir Putin a discutat sâmbătă la telefon cu liderii din Germania și Franța, cărora le-a transmis că Rusia este dispusă să discute modalități pentru a face posibilă reluarea transporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, susține Kremlinul, potrivit Reuters.

Vladimir Putin ar fi dispus să discute despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră

Rusia și Ucraina asigurau aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu. Totodată, Rusia era un exportator-cheie de îngrășăminte, în timp ce Ucraina era un expotator major de porumb și ulei de floarea-soarelui.

„Rusia este gata să ajute la găsirea de opțiuni pentru exportul nestingherit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră”, susține Kremlinul.

Potrivit Moscovei, liderul rus i-a informat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, și pe cancelarul german Olaf Scholz că Rusia este pregătită să intensifice exporturile de îngrășăminte și produse agricole dacă se renunță la sancțiunile împotriva sa – o solicitare pe care Vladimir Putin o formulase și în discuțiile pe care le-a purtat în ultimele zile cu liderii din Italia și Austria.

Kievul și națiunile occidentale au acuzat Rusia că instrumentalizează o criză alimentară generată de invadarea Ucrainei, în condițiile în care agresiunea militară rusă a condus la creșterea prețurilor la cereale, ulei, combustibil și îngrășăminte.

În schimb, Rusia pune situația pe seama sancțiunilor occidentale.

Nu în ultimul rând, Kremlinul susține că Vladimir Putin ar fi dispus să reia discuțiile cu Ucraina.

„O atenție specială a fost acordată stadiului negocierilor care au fost înghețate din cauza Kievului. Președintele Vladimir Putin a confirmat deschiderea părții ruse pentru reluarea dialogului”, mai spune partea rusă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spunea recent că țara sa trebuie să înfrunte realitatea și să discute cu Vladimir Putin.

„Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu vă spun că, în opinia mea, oamenii noștri ar fi nerăbdători să discute cu el, dar trebuie să înfruntăm realitățile pe care le trăim. Ce vrem de la această întâlnire… Ne vrem viețile înapoi… Vrem să recăpătăm viața unei țări suverane pe propriul său teritoriu”, a declarat liderul ucrainean, într-o adresare către un think tank indonezian, potrivit Reuters.

Bogdan Aurescu: Peste 240.000 de tone de cereale ucrainene au plecat în ultimele săptămâni din Portul Constanța către alte destinații (VIDEO)

Peste 240.000 de tone de cereale ucrainene au plecat în ultimele săptămâni din Portul Constanța prin strâmtorile Mării Negre către alte destinații, preciza recent șeful diplomației române, care a oferit detalii și despre mecanismul de transport.

„România, ca țară vecină, încearcă să ajute Ucraina să își trimită cerealele prin România, iar asta, pe de o parte, deoarece economia ucraineană are nevoie de lichidități și, pe de altă parte, deoarece este foarte important să fie ajutate țările care așteaptă să primească aceste cereale (…). Primim cerealele prin intermediul sistemului nostru feroviar, spre exemplu, prin Portul Galați de pe Dunăre, care este unul dintre cele mai mari porturi românești pe acest râu, iar apoi, de acolo mai departe pe Dunăre, către Portul Constanța, care este cel mai mare port de la Marea Neagră. Și vă pot informa că în ultimele săptămâni peste 240.000 de tone de cereale ucrainene au plecat deja din Portul Constanța către alte destinații prin strâmtorile Mării Negre”, declara Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat în limba engleză pentru Al-Jazeera.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni