Washington Post: SUA avertizează de luni de zile Rusia pe canale private să nu folosească arma nucleară în Ucraina

Washington Post: SUA avertizează de luni de zile Rusia pe canale private să nu folosească arma nucleară în Ucraina
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Chris Kleponis - Pool via CNP

Guvernul american avertizează de câteva luni oficialii d ela Moscova să nu folosească arme nucleare tactice în contextul războiului din Ucraina.

SUA avertizează de câteva luni Rusia să nu folosească arme nucleare

Potrivit jurnaliștilor Washigton Post, SUA au transmis pe canale private că răspunsul va fi pe măsură în cazul în care  Kremlin decide să treacă linia roșie și să folosească armament nuclear.

Consecinţele asupra cărora SUA au avertizat Rusia în cazul în care ar folosi arma nucleară sunt „în mod deliberat neclare”, tocmai pentru a spori îngrijorarea Kremlinului cu privire la un ipotetic răspuns american, notează publicaţia amerciană.

Preşedintele Vladimir Putin a amenințat cu „armele viitorului” pentru a avertiza NATO că Rusia dispune de un arsenal nuclear „fără egal”, care îi permite să contracareze orice ameninţare occidentală.

„Aş dori să amintesc că şi ţara noastră dispune de diferite sisteme ofensive iar, în unele componente, acestea sunt mai moderne decât cele deţinute de ţările NATO”, a afirmat Putin.

„Aceasta nu este o cacealma”, a ţinut să sublinieze Putin, care a plasat în alertă forţele de descurajare nucleară ale Rusiei încă din primele zile ale „operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte Kremlinul invazia sa în Ucraina, declanşată la 24 februarie. Kremlinul a pledat întotdeauna pentru o paritate nucleară cu SUA prin triada sa – submarine atomice, rachete intercontinentale şi aviaţie strategică – dar în ultimii ani se laudă cu un „super-armament”, fără analogii în lume.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că orice armament din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosit pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia de Ucraina, relatează Reuters.

Medvedev amenință din nou cu folosirea armelor nucleare

Referendumurile organizate de autoritățile instalate de Rusia și de autoritățile separatiste în mari porțiuni din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia vor avea loc și „nu există cale de întoarcere”, a mai spus oficialul rus.

Rusia a anunțat că nu numai capacitățile de mobilizare, ci și orice armament rusesc, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe principii noi, ar putea fi folosite pentru o astfel de protecție”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici