CORONAVIRUS | Zidul Plângerii din Israel, dezinfectat. Mesajele credincioșilor, îndepărtate de autorități

CORONAVIRUS | Zidul Plângerii din Israel, dezinfectat. Mesajele credincioșilor, îndepărtate de autorități

Zidul Plângerii este considerat principalul loc sacru aliudaismului.

Vreme de secole, vestigiul zidului antic care înconjura curteaTemplului iudeu din Ierusalim este principalul loc depelerinajpentru evrei.

Mai mult de un milion de mesaje cu dorințe sau rugăciuni de la credincioși sunt puse în zid anual, devenind deja o tradiție ca oricine vizitează Israelul să lase un asemenea mesaj în crăpăturile zidului, sperând că se vor realiza.

În contextul actual al pandemiei de coronavirus, mesajele credincioşilor au fost îndepărtate din zid, iar lăcaşul a fost supus unei acţiuni de dezinfectare, a anunţat Ministerul israelian al Turismului.

În mod normal, mesajele sunt culese din Zidul Plângerii de două ori pe an şi sunt supuse unui ritual special de îngropare pe Muntele Măslinilor.

„Anul acesta, bileţelele introduse între pietrele Zidului au fost scoase cu grijă, folosindu-se mănuşi şi instrumente din lemn de unică folosinţă. Apoi, partea de jos a suprafeţei Zidului a fost supusă unei acţiuni de dezinfectare”, au anunțat autoritățile.

La fel ca alte state, și Israelul a introdus măsuri stricte de carantină, în încercarea de a opri propagarea virusului COVID-19.

Este interzisă adunarea oamenilor pentru rugăciuni colective atât în interior, cât și în aer liber, cu excepția efectuării a trei rugăciuni pe zi la Zidul Plângerii, dar cu participarea a maxim zece persoane.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în vârstă de 72 de ani, se află în autoizolare, după ce unul dintre consilierii săi a fost diagnosticatpozitiv cu coronavirus.

Israelul a raportat până în prezent 4.347 de cazuri de infectare şi 16decese cauzate de COVID-19.