Facebook se află în centrul unui imens scandal, după ce firma Cambridge Analytica a fost acuzată că a folosit fără consimțământ datele a 50 de milioane de utilizatori ai rețelei sociale, pentru a elabora un soft care să prezică și să influențeze votul alegătorilor.
Datele ar fi fost recoltate (apoi trimise companiei Cambridge Analytica) prin intermediul unei aplicații de teste psihologice concepută de Aleksandr Kogan, psiholog rus al Universității din Cambridge, informează AFP. Acesta s-a născut în Moldova și a trăit până la 7 ani la Moscova, înainte de a pleca în Statele Unite.
Aplicația a fost descărcată de 270.000 de utilizatori ai rețelei sociale, susține Facebook, dar aplicația ar fi putut să aibă acces și la datele ”prietenilor” celor care au descărcat-o.
The Guardian a descoperit că Kogan a fost profesor asociat la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, unde a beneficiat de subvenții din partea guvernului rus pentru cercetari în domeniul social media. Kogan și-ar fi informat în prealabil superiorul ierarhic de la Cambridge în legătură cu aceste studii.
Cambridge Analytica a lucrat pentru campania lui Donald Trump, dar susține că aceste date Facebook nu au fost utilizate. De asemenea, firma a negat că a lucrat pentru campania pro-Brexit.
Polemica a apărut în contextul în care Facebook, Twitter și Google sunt acuzate de luni de zile că au contribuit la manipularea opiniei publice, în special prin acțiuni ale unor entități legate de Rusia.