Cutremur ISTORIC! E prima oară când se detectează un seism de asemenea tip: Anunț de ultim moment al cercetătorilor

Cutremur ISTORIC! E prima oară când se detectează un seism de asemenea tip: Anunț de ultim moment al cercetătorilor

NASA anunță că sonda spaţială InSight a identificat un posibil cutremur pe Marte, acesta fiind primul eveniment seismic detectat pe această planetă. Activități seismice au mai fost detectate doar pe Lună.

Conform raportului inițial, seismul ar fi putut fi provocat de o crăpătură din interiorul planetei sau de un impact al unui meteorit. Oamenii de știință au transmis că tremorul identificat pe Marte are caracteristici similare cu datele colectate de senzorii Apollo pe Lună.

Este probabil un seism cu magnitudinea de 1 sau 2, la o adâncime de aproximativ 100 de kilometri. Sunt foarte multe incertitudini, dar este o posibilitate”, a declarat profesorul britanic Tom Pike, potrivit BBC.

Dispozitivul spațial, cu o înălțime de aproximativ un metru (circa 5,5 metri după extinderea panourilor solare), a fost lansat în urmă cu aproape șapte luni și a parcurs circa 482 de milioane de kilometri, fiind o etapă de pregătire în vederea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, pe care NASA speră să o facă până în 2030.

Tags: