Invenția românească, care ar putea ajuta la oprirea poluării. Flaviu Turcu, premiat de americani cu „Oscarul inventicii“ (FOTO)

Invenția românească, care ar putea ajuta la oprirea poluării. Flaviu Turcu, premiat de americani cu „Oscarul inventicii“ (FOTO)
foto: adevarul.ro

Flaviu Turcu a câştigat „Oscarul inventicii“, decernat de americani pentru invenția lui, un dispozitiv de mărimea unui capac de pix, care ar putea ajuta la oprirea poluării.

Câştigarea acestui Oscar l-a plasat într-un top 100 al celor mai ingenioase tehnologii din Statele Unite, informează Adevărul.

Flaviu este profesor la Facultatea de Fizică, din cadrul UBB Cluj-Napoca și a câștigat premiul R&D 1000, în luna noiembrie a anului 2015, cu o invenție de mărimea unui capac de pix; un rotor care, în combinaţie cu alte dispozitive, va putea ajuta la reducerea poluării prin reducerea gazelor cu efect de seră.

foto:facebook.com

Invenţia premiată a fost realizată de Flaviu şi foştii colegi din echipă de la Laboratorului Naţional Pacific Nordwest (David W. Hoyt, Jesse A. Sears Jr., Kevin Rosso şi Jian Zhi Hu) din Richland, unul din laboratoarele de top ale Americii ce-şi are originea din Proiectul Manhattan din 1942, al bombei atomice.

“Experienţele din afară, stagiile, au fost un lucru extraordinar. Multe lucruri erau dezvoltate de la zero. Cineva venea cu o teorie, iar apoi altcineva trebuia să construiască aparatura. Când apare o problemă şi nu există tehnologia care să o rezolve, trebuie construită aparatura care să valideze sau nu acea teorie. Vrei să dezvolţi ceva nou, nu eşti îngrădit“, explică cercetătorul.

foto: facebook.com

Prin proiectul lor, americanii vroiau să găsească soluţii aplicabile pe tot globul legat de stocarea CO2 în pământ, în locurile de unde s-a extras petrolul, gazele şi nu numai.

Cum arată invenţia?

foto: adevarul.ro

„Rotorul este un cilindru, de 4 centimetri lungime, are diametrul de 9,5 milimetri. E ceva mic pe care-l ţii în mână şi pui o sută de bari în el. O presiune enormă pentru aceste dispozitive. E făcut din material ceramic şi plastic special. Nu putea fi din metal deoarece este levitat şi rotit în interiorul unor câmpuri magnetice extrem de intense (până la 23 de Tesla), trebuia să fie un material compatibil, uşor, dar rezistent, şi, foarte important, reutilizabil. Îl deschizi, adaugi alt mineral care e în subsol, altă cantitate de apă, mai mult CO2 la o presiune mai mare sau mai mică. Totul este posibil acum. Acest dispozitiv intră într-un magnet foarte mare, este levitat şi rotit cu zeci de mii de rotaţii pe secundă (zeci de kHz)- asta în viteză liniară înseamnă sute de kilometri“, explică românul invenţia care i-a adus unul dintre cele mai râvnite premii.