Proiectul cu privire la introducerea taxelor digitale, înghețat de Comisia Europeană

Proiectul cu privire la introducerea taxelor digitale, înghețat de Comisia Europeană
Foto: Pixabay

Anul trecut, liderii UE anunțau că au în vedere un proiect ce ar avea drept scop impozitarea giganților din industria digitală, companii precum Google, Facebook sau Amazon. De curând, însă, Comisia Europeană a decis să înghețe proiectul ce prevede introducerea de taxe pe serviciile digitale, pe perioada negocierilor derulate în cadrul OECD, notează presa internațională.

„Reușita acestui proces va necesita un impuls final din partea tuturor părților iar Comisia s-a angajat să se concentreze pe acest efort. De aceea am decis să luăm o pauză în munca noastră cu privire la o propunere de taxă digitală”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Daniel Ferrie.

Acord internațional cu peste 100 de state implicate, cu privire la impozitarea multinaționalelor

În cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare economică (OECD), 130 de state s-au înțeles asupra unei reforme ce are în vedere impozitarea companiilor multinaționale. Măsura principală se referă la instituirea unui impozit minim pe profit, de cel puțin 15%.

„După ani de lucrări și negocieri intense, acest pachet istoric de măsuri va garanta că marile companii multinaționale plătesc partea lor justă de impozite pretutindeni în lume”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.

Participanții la negocieri și-au s-au angajat ca până în luna octombrie să fie finalizate detaliile tehnice și pregătirea „unui plan de implementare efectivă în 2023”.