Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de DNA. Ce acuzații îi aduc procurorii anticorupție fostului ministru al Agriculturii

Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de DNA. Ce acuzații îi aduc procurorii anticorupție fostului ministru al Agriculturii
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Deputatul Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzat de comiterea a patru infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, respectiv a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Pe 23 iunie, în contextul dosarului DNA, Adrian Chesnoiu anunța că demisionează de la Ministerul Agriculturii și se autosuspendă din PSD.

Alături de el au mai fost trimiși în judecată, în stare de libertate, inculpații:

  • Andrei-Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a 4 (patru) infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite,
  • Aurel Sandu, fost șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
  • Mihai-Cosmin Corobea, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
  • Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad,
  • Ionuț Cătălin Lăscaie, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid,

Potrivit procurorilor, fiecare dintre inculpați este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

Fostul ministru Adrian Chesnoiu a fost trimis în judecată de DNA

DNA susține că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, Adrian Chesnoiu, la acel moment ministru al Agriculturii, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Andrei-Cristian Răducan, o persoană de încredere a ministrului, o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații «agreați», respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus, pentru a recupera cheltuielile salariale efectuate pentru inculpatul Aurel Sandu în perioada în care acesta a ocupat funcția de șef serviciu.

„În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziție de către inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț”, a mai precizat DNA.

Procurorii anticorupție spun că dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Urmăriți B1TV.ro și pe