Alexandru Rafila: „Acest val trei s-ar putea să țină o perioadă de circa șase săptămâni” / Deputatul PSD crede că bilanțul real nu este cunoscut

Alexandru Rafila: „Acest val trei s-ar putea să țină o perioadă de circa șase săptămâni” / Deputatul PSD crede că bilanțul real nu este cunoscut
Foto: Alexandru Rafila / Facebook

Deputatul PSD Alexandru Rafila consideră că al treilea val pandemic ar putea dura în jur de șase săptămâni, însă crede că bilanțul real al epidemiei de COVID-19 nu este cunoscut, motiv pentru care nu se poate estima cu precizie.

Alexandru Rafila, despre al treilea val și bilanțul epidemiei de COVID-19

„Acest val trei s-ar putea să ţină o perioadă de circa şase săptămâni, când sper să intrăm într-un trend descrescător. Problema noastră este următoarea: mergem pe un trend crescător real sau nu? Pentru căîn momentul de faţă vedem pe secţiile de Terapie Intensivă şi spitale că se ocupă în proporţie tot mai mare şi noi, aparent, suntem pe un platou”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la Digi 24, potrivit News.ro.

Alexandru Rafila susține că este posibil să nu fie cunoscute cifrele reale, astfel că nu se poate estima cu precizie pe ce perioadă se va întinde al treilea val pandemic.

„Suntem la 6.000 – 6.500 de cazuri ce sunt raportate zilnic. E o mare diferenţă. Ţări care au avut situaţia din ATI şi spitale similară cu a României din acest moment, raportau zilnic nu 6.000 de cazuri, ci raportau zilnic 18.000 de cazuri. Este în mod evident clar că cifrele nu sunt cunoscute. Eu nu pot să spun că valul trei va dura 45 sau 60 de zile sau 30 de zile”, a adăugat Alexandru Rafila.

El a explicat că estimarea este una personală.

„Este o estimare personală. Această estimare este legată de două elemente care. sunt extrem de importante. Primul este testarea corectă şi identificarea cât mai rapidă a persoanelor infectate şi izolarea lor este o condiţie şi a doua condiţie, care din păcate in momentul de faţă reprezintă o mare vulnerabilitate, este lipsa parteneriatului dintre Guvern şi populaţie şi lipsa de încredere. O populaţie neîncrezătoare care nu aude decât baliverne la televizor, în mod evident nu va fi solidară cu aceste măsuri”, a mai spus deputatul PSD, care a vorbit și despre situația școlilor.

Până astăzi, 31 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 952.803 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, conformcelor mai recente date oficiale. Un număr de850.672 de pacienți au fost declarați vindecați. Tot până astăzi,23.538 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.