Alexandru Rafila: În acest moment nu mai văd urgența certificatului verde. Sper că valul 5 se va încheia în România peste câteva săptămâni

Alexandru Rafila: În acest moment nu mai văd urgența certificatului verde. Sper că valul 5 se va încheia în România peste câteva săptămâni
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că în acest moment nu mai vede „urgența” proiectului privind certificatul verde și că, chiar dacă ar fi adoptat acum, tot ar mai dura câteva săptămâni până la implementarea sa efectivă, iar el speră că în acest interval valul 5 al pandemiei se va încheia în România, transmite Agerpres.

Alexandru Rafila spune că în acest moment nu mai vede „urgența certificatului verde”

„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”, a declarat ministrul Sănătății vineri la Digi24.

Potrivit oficialului, „protecţia împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare”. Chiar și așa, ministrul Sănătății recomandă „cu tărie în continuare vaccinarea” și a explicat că proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare în cazul persoanelor nevaccinate.

Certificatul verde, susține Alexandru Rafila, ar fi fost necesar înainte de al patrulea val.

„Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a adăugat Alexandru Rafila.

Despre evoluția pandemiei și vaccinare a vorbit și șeful DSU, Raed Arafat, care a fost invitatul Nadiei Ciurlin în ediția de vineri seară a emisiunii Special B1.