Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: La acoperirea vaccinală de 35% – 40%, prioritatea este imunizarea celor nevaccinați

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: La acoperirea vaccinală de 35% – 40%, prioritatea este imunizarea celor nevaccinați

Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății este de părere că prioritatea României nu trebuie să fie administrarea dozei de booster, ci imunizarea populației cu primele două doze de vaccin, având în vedere că numărul persoanelor vaccinate anti-COVID este în continuare unul scăzut.

Social – democratul spune că administrarea dozei a treia este o prioritate în țările în care vaccinarea a fost un succes, iar peste 80% din populație s-a vaccinat deja cu schema completă. Scenariul nu este similar în România, unde doar 40% din cetățeni au ales să se vaccineze anti-COVID.

Prioritatea este imunizarea persoanelor care nu s-au vaccinat, spune Rafila

Alexandru Rafila susține că prioritatea campaniei de vaccinare este imunizarea celor care nu s-au vaccinat. Doza de booster nu ar fi un obiectiv, având în vedere că România are încă un număr redus de persoane vaccinate anti-COVID.

Reprezentantul României la OMS a explicat că formele grave de COVID-19 și decesele în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 apar în rândul persoanelor nevaccinate.

Noi discutăm despre doza a treia, în condiţiile în care avem mai mult de 60% din populaţie nevaccinată cu primele două doze. Prioritatea – şi asta e poziţia OMS – este de a vaccina cât mai mult din populaţie. Doza a treia este foarte importantă pentru ţările unde au 70 – 80% acoperire vaccinală.

Dar pentru ţările unde au 35 – 40% acoperire vaccinală, importanţa nu este pe primul loc pentru doza a treia, ci este importanţa vaccinării celor care nu s-au vaccinat încă, pentru că acesta e motivul pentru care avem cazuri grave şi decese”, a precizat Alexandru Rafila, la preluarea funcției de ministru al Sănătății.

Doza de booter, necesară în cazul persoanelor care nu au trecut prin boală

Ministrul Sănătății a explicat că doza de booster este necesară în special persoanelor care nu au trecut prin boală, pentru că s-a dovedit faptul că imunitatea medie durează aproximativ 6 luni.

Totodată, în prezent, în UE este analizată și propunerea Greciei, de obligativitate a dozei a treia, pentru persoanele care sunt nevoite să călătorească în afara țării în mod frecvent.

Această propunere este analizată la nivelul UE. Doza trei este, în mod evident, necesară pentru persoanele care nu au trecut prin boală, pentru că imunitatea medie s-a observat că, în general, nu este mai lungă de şase luni, dar trebuie luate în discuţie toate aspectele, mai ales că există şi persoane care au trecut prin boală, au făcut două doze de vaccin şi trebuie analizat dacă toată lumea, indiferent de situaţie, are nevoie de această a treia doză”, a mai explicat Alexandru Rafila.