Nou atac din PSD la adresa CORINEI CREŢU: ‘Să ne spună dacă politica de absorbție a fondurilor se face cu Guvernul sau doar cu unii primari, la cafea și recepții’

Nou atac din PSD la adresa CORINEI CREŢU: ‘Să ne spună dacă politica de absorbție a fondurilor se face cu Guvernul sau doar cu unii primari, la cafea și recepții’
Foto: radioiasi.ro

Deputatul Ioan Dîrzu, șeful organizației PSD Alba, lansează critici dure la adresa comisarului european Corina Crețu. Parlamentarul sugerează că oficialul UE nu colaborează suficient de mult cu Guvernul României atunci când vine vorba despre politica de absorbție a fondurilor.

”Doamna Corina Crețu trebuie să decidă dacă este comisarul UE sau al PNL (…). Nu ne deranjează, doar să ne-o spună și nouă, celor din țară, pentru cine lucrează. De asemenea, doamna Crețu să ne spună, când vine în România, dacă politica de absorbție a fondurilor se face cu Guvernul sau doar cu unii primari PDL, la cafea și recepții scumpe”, afirmă Ioan Dîrzu, într-un comunicat de presă, potrivit cotidianul.ro.

De asemnea, parlamentarul PSD precizează că absorbția fondurilor europene, nu se poate face în orice condiții și în niciun caz într-o formulă care înseamnă costuri uriașe

“Corina Crețu ar trebui să explice de ce prețurile propuse de BEI sunt atât de umflate și de ce dânsa le susține. Guvernarea actuală este pro-europeană, are tot interesul, dorește și face toate demersurile necesare pentru absorbția fondurilor europene, dar acest lucru nu se poate face în orice condiții și în niciun caz într-o formulă care înseamnă costuri uriașe. Dincolo de orice declarație și atitudine politică stau cifrele și documentele pe care, nu știm din ce motive, doamna Crețu le ignoră. În chestiunea spitalelor județene realitatea este că proiectele concepute de BEI pentru cele trei spitale regionale – Cluj, Iași și Craiova – costă 1.347.599.086 euro – peste 1,3 miliarde de euro”, transmite liderul PSD Alba.

În comunicat se mai arată că finanțarea europeană pentru toate cele trei spitale este 150 de milioane de euro, adică 11%.

”Din acești 150 de milioane de euro, 120 de milioane reprezintă paper-work-ul – hârtiile – proiectul făcut de BEI (respectiv studiu de fezabilitate, desing, proiect, etc). Practic din banii de UE, pentru cele 3 spitale, mai rămân 30 de milioane de euro pentru construcție. Statul român ar urma să pună diferența, respectiv 1.197.599.086 de euro – aproape 1,2 miliarde de euro. În cea mai mare parte acești bani ar fi plătiți tot unor firme europene pentru construcții, dotare, utilare, dat fiind că proiectantul este BEI și el dă soluțiile. În mod real însă, costul construcției, dotărilor și echipamentelor necesare pentru un astfel de spital este 140 milioane euro. Deci dacă statul român și-ar propune să facă cele 3 spitale fără niciun ban de la Uniunea Europeană și fără BEI, atunci efortul statului Român ar fi de 420 milioane euro, deci la o treime din costul în varianta Corina Crețu”, se mai arată în comunicat.

Astfel, liderul PSD Alba îi cere Corinei Crețu să explice de ce insistă ca statul român să plătească din taxele plătite de români ”un preț de 3 ori mai mare decât cel real”.

”Mai mult, dacă cele trei spitale ar fi realizate în parteneriat public privat, iar statul român ar participa cu maxim 25% din investiția inițială, atunci efortul statului ar fi și mai mic, respectiv de doar 105 milioane lei, deci de 12 ori mai mic decât cel din varianta promovată de Corina Crețu. Până acum Corina Crețu nu a explicat de ce sunt atât de mari costurile în varianta în care s-ar folosi fonduri europene, comparativ cu cele oferite de dezvoltatori cu experiență în astfel de proiecte”, a mai transmis Ioan Dîrzu.

Ultima oră
20:59 - Îmbrânceli la conferința în care Ion Țiriac și-a anunțat oficial demisia de la FRT. Scandal între doi participanți: „Este o agresiune!” (VIDEO)
20:51 - ÎPS Teodosie, replică pentru Dan Barna: „Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată”
20:42 - Israelul va folosi GPS-ul pentru a verifica dacă cetățenii respectă carantina
20:14 - Andrei Muraru, la Baza Mihail Kogălniceanu: Suplimentarea efectivelor de militari americani în România, ca parte a întăririi prezenței aliate pe flancul estic al NATO, reprezintă o prioritate
20:04 - Florin Cîțu: „Trebuie să îi asigurăm pe români că după această guvernare nu vor mai fi drumuri fără asfalt, localități fără canalizare, fără apă curentă”
20:01 - Ludovic Orban, la Constanța: Suntem poarta de est a Europei și trebuie să valorificăm la maximum acest potențial. Guvernul trebuie să susțină toate investițiile pe care le-am pornit sau care sunt în pregătire (VIDEO)
19:50 - Premierul Florin Cîțu recunoaște că reformele s-au împotmolit dar dă vina pe Parlament: “Ceea ce a ținut de Guvern am făcut”
19:33 - Rareș Bogdan: În politică e altfel decât în business sau în presă. Nu poți de unul singur, chiar de-ai fi Ronaldo, Messi sau Hagi (VIDEO)
19:27 - Biserica ortodoxă din Grecia, mesaj pro-vaccinare: „Nu conține microcipuri. Sunt teorii rupte de realitate”
19:25 - Pandemia a dublat fenomenul singurătății: Unul din patru cetăţeni ai UE se simte izolat