Bogdan Aurescu, pentru Al Jazeera: România a primit 572.000 de ucraineni, din care mai mult de o treime sunt copii. Ajutăm refugiații și oferim asistență umanitară Republicii Moldova

Bogdan Aurescu, pentru Al Jazeera: România a primit 572.000 de ucraineni, din care mai mult de o treime sunt copii. Ajutăm refugiații și oferim asistență umanitară Republicii Moldova
Foto: facebook.com/mae.romania

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat, într-un interviu pentru Al Jazeera, că România a primit 572.000 de cetățeni ucraineni, din care mai mult de o treime sunt copii. Ministrul a explicat cum îi ajută țara noastră pe acești oameni, ce eforturi au fost mobilizate, dar și cum ajutăm Republica Moldova, o țară care, deși e mică, se confruntă cu un uriaș val de refugiați.

Bogdan Aurescu, despre refugiații ucraineni ajunși în România

Întrebat cum gestionează „povara” celor peste 500.000 de refugiați ucraineni ajunși în România, Aurescu a răspuns: „I-am primit pe toți refugiații ucraineni și pe cei din țări terțe în România. I-am primit cu brațele deschise, le-am oferit cazare gratuită, adăpost, asistență medicală fără costuri. Le-am oferit acces liber la piața muncii, iar unii dintre refugiații care au rămas în România și-au găsit deja locuri de muncă în companii românești. Am oferit posibilitatea înscrierii gratuite în școli și universități pentru elevi și studenți și vom continua să-i primim pe toți refugiații care vin din Ucraina în România”.

Ministrul a mai spus că probabil mai mult de o treime dintre refugiați sunt copii.

„Nu aș spune că este o povară. Aș spune, mai degrabă, că este un gest ce ține de responsabilitatea noastră internațională și este, de asemenea, un gest de umanitate. Este important să evidențiem și să oferim, în același timp, un exemplu pentru toate țările care, de o manieră sau alta, se confruntă cu o astfel de situație”, a continuat Aurescu.

Cu ajută România refugiații ucraineni

„Am oferit, de asemenea, mai mult de 3.000 de paturi în spitale militare din România, pentru a trata răniții din Ucraina, dacă va fi cazul. Am creat, pentru refugiații care au ajuns în România și au rămas aici, linii telefonice în limba ucraineană, platforme de internet în limba ucraineană, pentru ca ei să poată înțelege mai bine condițiile de intrare și de ședere în țara noastră.

Dacă și-au dorit să plece din România către alte state, i-am ajutat să o facă în condiții bune. Și am primit în România și peste 30.000 de cetățeni ai unor state terțe, altele decât Ucraina, pentru a-i ajuta să plece în siguranță către țările de origine. Mulți dintre acești cetățeni veneau din țări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Asia, și i-am ajutat să se întoarcă acasă”, a mai declarat Aurescu, precizând că aceste eforturi vor continua.

Aurescu, despre sprijinul acordat Republicii Moldova

Ministrul de Externe a mai susținut că Republica Moldova, o țară mică, se confruntă cu un „val enorm” de refugiați, dar România o ajută: „Am creat un coridor verde de la granița dintre Republica Moldova și Ucraina, de unde preluăm refugiații direct și îi aducem în România, pentru a ușura eforturile autorităților din Republica Moldova. Am oferit asistență umanitară autorităților din Republica Moldova și vom continua să facem acest lucru”.

Aurescu a mai precizat că în nordul României există acum un hub ce colectează asistență internațională din partea altor state pentru Ucraina și pentru Republica Moldova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`