Cătălin Predoiu: Am creat un front instituţional împotriva crimei organizate. Încep să cadă clanurile de interlopi

Cătălin Predoiu: Am creat un front instituţional împotriva crimei organizate. Încep să cadă clanurile de interlopi
Foto: gov.ro

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a declarat că frontul instituţional creat în ultimele luni împotriva crimei organizate dă rezultate: clanurile de interlopi încep să cadă. Predoiu a precizat că „se va continua până la capăt”, dar e nevoie de răbdare până când procedurile ajung la final. Declarația a fost făcută la desciderea unui webminar, eveniment organizat de Ambasada Statelor Unite la București. La rândul său, ambasadorul Adrian Zuckerman a declarat că SUA și România luptă umăr la umăr pentru a se asigura că infractorii nu vor scăpa de rigorile legii.

Cătălin Predoiu: „Încep să cadă clanuri de interlopi”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat, miercuri, la deschiderea webinar-ului „Aplicații pe surse deschise: convergența investigării infracțiunilor cu privire la proprietatea intelectuală, crima organizată, trafic de persoane și sisteme informatice”.

În cadrul evenimentului, Predoiu a susținut că în lunile precedente, în colaborare cu Ambasada Statelor Unite la București, a desfășurat un program intens de pregătire a procurorilor, polițiștilor și a altor experți în materia combaterii spălării banilor, crimei organizate, traficului de persoane, criminalității informatice, dar și a recuperării bunurilor provenite din infracțiuni și a asistenței victimelor traficului de persoane.

Programul, a precizat ministrul liberal, a contribuit la mai buna pregătire a experților români în aceste domenii.

„Am creat pe parcursul lunilor precedente un front instituțional împotriva crimei organizate. Începe să dea rezultate. Încep să cadă clanuri de interlopi. Se va continua până la capăt. În materie de justiție, trebuie să ai răbdare, până când proceduri și operațiuni sunt duse până la capăt. E valabil în orice materie, în orice dosar, răbdare, până când procedurile ajung la final”, a explicat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Anterior, el le-a transmis un mesaj ferm procurorilor: „Urmăriți banii rezultați din infracțiuni, nu numai infractorii, luați-le banii produși prin infracțiuni, luați-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanțe. (…) Poporul român nu va uita și nu va ierta lașitatea și complicitatea celor care caută să slăbească justiția și statul de drept”.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a declarat că SUA sprijină cu toate resursele lupta Ministerului român al Justiției împotriva infracționalității și că ambele țări „luptă umăr la umăr pentru combaterea crimei organizate și pentru a se asigura că infractorii nu vor scăpa de rigorile legii”.

La lucrări au mai participat Gabriela Scutea, Procurorul General al României, și Bruce Swartz, Asistentul adjunct al Procurorului-Șef al Statelor Unite.

Ministerul român al Justiției este interesat de soluțiile americane de digitalizare

„Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare”, a mai declarat ambasadorul Zuckerman, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.

Anterior, ministerul condus de Predoiu și-a manifestat interesul pentru soluțiile americane de digitalizare.

„Ministerul Justiției își continuă demersurile pentru a coagula un front mai larg interinstituțional intern și extern de combatere a traficului de persoane și crimei organizate și de a capacita orice resurse instituționale și expertiză în acest domeniu. Suntem, de asemenea, interesați de soluțiile și modelele de digitalizare folosite deja în sistemele de justiție din SUA și alte democrații occidentale”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Ultima oră
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană
20:33 - Mihaela Sandu, medalie de bronz la Campionatul European de Șah pe echipe. Rezultate excelente și pentru Bogdan Deac, care continuă să avanseze în clasamentul mondial
20:15 - Restricțiile din Capitală, prelungite până pe 8 decembrie: Masca rămâne obligatorie / La ceremoniile de 1 Decembrie pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală (DOCUMENT)