Cătălin Predoiu, după audierile din Parlament: Procurorii să continue combaterea corupției și a crimei organiate. Ministerul Justiției nu are obligația de a ridica MCV-ul / Sunt mai multe soluții pentru desființarea SIIJ

Cătălin Predoiu, după audierile din Parlament: Procurorii să continue combaterea corupției și a crimei organiate. Ministerul Justiției nu are obligația de a ridica MCV-ul / Sunt mai multe soluții pentru desființarea SIIJ

Cătălin Predoiu, ministrul propus al Justiției, a declarat după ce a primt aviz favorabil în urma adierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că a transmis procurorilor mesajul că lupta împotriva corupției și a criminalității trebuie să continue. Acesta a precizat că România ocupă un loc rușinos privind traficul de persoane în Europa și acest lucru nu poate fi tolerat.

Cătălin Predoi, după audierile din Parlament

„Ministrul Justiției nu se amestecă în dosare. Nu am făcut o adresă la un anumit procuror sau la un anumit parchet. Dar am subliniat că există o percepție în opinia publică, criminalitatea a căpătat în anumite domenii și zone ale țării limite insuportabile de către cetățeni, că traficul de persoane continuă, că problema corupției nu este rezolvată.

Am semnalat un fenomen, nu s-a rezolvat problema corupției, a crimei organizate. Aceste forme de criminalitate știrbesc drepturile cetățenilor. Procurorii trebuie să dea o ripostă fermă

Provocările sunt din ce în ce mai mari. Am adresat acest îndemn procurorilor: să continue combaterea corupției, a traficului de persoane. Provocările sunt din ce în ce mai mari. Orice unitate de parchet are importanța ei”, a declarat Cătălin Predoiu.

Despre desființarea SIIJ

Acesta a precizat că eliminarea MCV-ului nu este responsamilitatea exclusivă a Ministerului Justiției. „Am simțit nevoia s subliniez că deși ministrul Justiției nu are niciun fel de autoritate asupra oricărui procuror, are totuși o serie de atribuții.

Tocmai că aceste probleme trebuie rezolvate prin dialog și cooperare. Nu putem să așteptăm la infinit o soluție de compromis rezonabilă. Ești obligat să legiferezi pentru că avem termene. Dacă vedem că se apropie aceste termene vom fi obligați să legiferăm

Ministerul Justiției nu are obligația de a ridica MCV. Este interfața cu Comisia Europeană și care concentreaă întreaga problematică. Sunt obiective importante care țin de CSM, Ministerul Public, ANI, Parchete”, a spus Cătălin Predoiu.

Acesta a precizat în legătură cu desființarea Secției Speciale că se va face după o consultare cu magistrații și asociațiile procurorilor. Deși nu a avansat o soluție, a spus că sunt mai multe soluții tehnice, inclusiv înființarea unei noi secții care să preia dosarele (un SIIJ 2.0).

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.