Cazul gropii de gunoi Iridex. Costel Alexe: Administrația PSD nu a fost în stare să găsească o soluție / Dan Tudorache: Eu am atacat în instanță autorizația. Am vorbit și nu m-a ascultat nimeni. Noaptea miroase îngrozitor (VIDEO)

Cazul gropii de gunoi Iridex. Costel Alexe: Administrația PSD nu a fost în stare să găsească o soluție / Dan Tudorache: Eu am atacat în instanță autorizația. Am vorbit și nu m-a ascultat nimeni. Noaptea miroase îngrozitor (VIDEO)

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că a trimis Corpul de control la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, pentru a verifica modul în care depozitul de deşeuri de la Chiajna al Iridex a obţinut autorizaţia integrată de mediu. Autorizația pe ultimele două suprafeţe încă funcţionale ale depozitului a fost recent anulată de Tribunalul Bucureşti, după ce mii de cetățeni din nord-vestul Capitalei s-au plâns că viața le e afectată de mirosurile insuportabile provenite de la această groapă de gunoi. Alexe a mai spus gradul de umplere a gropii de gunoi este acum de 90%, iar unele voci afirmă că ar fi depășit chiar 100%. Ministrul liberal a dat vina pe Primăria Generală a Capitalei, condusă de Gabriela Firea (PSD), care ar fi trebuit să vină cu soluții alternative de depozitare a deșeurilor încă de când gradul de umplere era de 75%. Alexe a precizat că a solicitat încă de la începutul anului Primăriei Capitalei să vină cu soluțiile, dar nu a primit răspuns nici până acum. Costel Alexe a mai spus că PSD e de vină că depozitul de deşeuri de la Chiajna a primit autorizația de mediu, deoarece aceasta a fost acordată în timpul guvernării social-democrate. De cealaltă parte, primarul Sectorului 1, social-democratul Dan Tudorache, a amintit că ministrul Mediului era la acea vreme Grațiela Gavrilescu, atunci membru ALDE și acum în PPUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu. De altfel, Tudorache a amintit că fix el a atacat în instanță autorizația de mediu și chiar și el s-a plâns de mirosul îngrozitor care vine de la groapa de gunoi.

Costel Alexe: Actuala administrație PSD a Capitalei lucrează împotriva bucureștenilor

Ministrul liberal al Mediului, Costel Alexe, a dat vina pe primarii PSD din Capitală pentru prostul management al deșeurilor din București.

„Ca ministru al Mediului, sunt direct interesat de bunăstarea cetățenilor. Cazul bucureștenilor e unul mai special, aceștia fiind de mai bine de patru ani victimele administrației PSD a Capitalei, formată din Primarul General și cei șase primari de sectoare. Într-un mandat întreg, ei nu au fost în stare să găsească nicio soluție pentru deșeurile din București. O spun cu regret, dar actuala administrație PSD a Capitalei lucrează împotriva bucureștenilor.

Am avut nenumărate întâlniri, adrese transmise către Primăria Generală, către primăriile de sector, în care le-am rugat să ne transmită care este viziunea lor și mai ales pașii pe care i-au făcut pentru un mai bun management al deșeurilor la nivelul Capitalei, având în vedere că și Vidra, și Chiajna au trecut de gradul de umplere de mult timp de peste 75%, iar Primăria Generală era obligată să transmită unde și cum vor devia deșeurile de la groapă”, a declarat ministrul mediului, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Acesta a precizat că a trimis Corpul de Control la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti pentru a verifica modul în care depozitul de deşeuri de la Chiajna al Iridex a obţinut autorizaţia integrată de mediu. Recent, Tribunalul Bucureşti a anulat autorizația pe ultimele două suprafeţe încă funcţionale ale depozitului.

Alexe a mai spus că Guvernul PSD a fost cel care a dat autorizația de mediu depozitului de deşeuri de la Chiajna al Iridex: „PSD, care a condus Guvernul României în această perioadă, a emis această autorizație de mediu. Pentru mine, vă spun sincer, problemele de mediu nu au culoare politică, mai ales că în această perioadă cel mai mult au de suferit bucureștenii și locuitorii marilor orașe, când managementul deșeurilor nu e făcut cum trebuie”.

Dan Tudorache spune că depozitul de deșeuri de la Chiajna a primit atorizația când ministrul Mediului era Grațiela Gavrilescu, atunci membru ALDE

În schimb, Dan Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1, a susținut că autorizația de mediu a fost emisă nu de un social-democrat, ci de Grațiela Gavrilescu, la acea vreme ministru al Mediului și membru ALDE. Între timp, aceasta s-a înscris în PPUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu.

„Vă dați seama că eu am atacat acea autorizație de funcționare. Primăria Sectorului 1 a atacat autorizația emisă de un primar (ministru, de fapt) de la ALDE. E adevărat, a fost guvernare PSD-ALDE și primarul (ministrul) era de la ALDE. Eu am spus mereu că groapa și-a depășit capacitatea de depozitare și nu m-a ascultat nimeni, mă refer mai ales la ministrul de la acea dată. N-am avut decât să merg în instanță. Cred că doamna Gavrilescu, era dacă nu mă înșel.

În 2016-2017, am mers cred că în prima lună de mandat la groapa Iridex, am văzut în ce condiții depozitau, am vorbit cu Garda de Mediu, care era condusă atunci de un reprezent PSD și am reușit să închidem celulele 1 și 5. După care a rămas să se depoziteze în continuare pe celulele 6 și 7. Atunci i s-a dat autorizația în 2018”, a declarat primarul Dan Tudorache, pentru B1 TV.

Ministrul Alexe a intervenit atunci și a precizat că gradul de umplere a gropii de gunoi Iridex e acum de peste 90%, unii susținând că ar fi depășit chiar 100%. Acesta a mai afirmat că Primăria Generală ar fi trebuit să vină cu soluții alternative de depozitare a deșeurilor încă de când gradul de umplere era de 75%.

Primarul Sectorului 1: Vine un miros îngrozitor dinspre groapa de gunoi

Costel Alexe a mai spus că încă de la începutul anului a solicitat Primăriei Generale să prezinte respectivele soluții, dar nu a primit răspuns nici acum: „Din păcate, nici până azi nu avem un răspuns din partea Primăriei Generale. Din păcate pentru primarii de sector, Primăria Generală a mutat problema la primăriile de sector și acum fiecare trebuie să gestioneze această problemă”.

„Consider că primăriile de sectoare, ca toate primăriile din țară indiferent de culoarea politică, trebuie să pună presiune pe operatorul pe care l-a delegat să facă serviciul de salubrizare, să colecteze separat, să recicleze cât mai mult, iar cantitățile de deșeuri care se ajungă pe groapă să fie tot mai mici”, a mai declarat ministrul Mediului, pentru B1 TV.

Chiar și primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, s-a plâns de mirosul îngrozitor care vine de la groapa de gunoi: „Miroase îngrozitor. Eu stau tot în zona de nord a Bucureștiului și, mai ales vara, nu poți sta cu geamul deschis noaptea că pentru că o oră-două ore pe noapte vine un miros îngrozitor dinspre groapă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - S-a enervat Hulk. Actorul Mark Ruffalo, după decizia Curții Supreme din SUA privind avortul: „Separarea dintre stat și biserică a fost distrusă. Trebuie să luptăm” / Barack Obama îndeamnă la proteste
00:00 - Liderii UE avertizează: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
23:43 - Ciucă, într-o „situație extrem de nefericită” pentru că nu a lămurit acuzațiile de plagiat, iar judecătorul care l-a ”salvat” se pensionează. Emilian Isăilă: Din perspectivă etică și morală, lucrurile nu s-au rezolvat (VIDEO)
23:39 - Cristina Ich vorbește deschis despre relația cu fiul lui Victor Pițurcă: „A fost o perioadă în care efectiv îmi venea să fug de acasă”
23:18 - Sebastian Dobrincu, pierderi mari în afaceri. Ce se întâmplă cu averea tânărului milionar
23:04 - Capră – eroină în Ucraina: a declanșat mai multe grenade și a rănit aproximativ 40 de soldați ruși
22:55 - Una dintre marile țepe de pe litoralul românesc. Metoda cunoscătorilor pentru a nu se lăsa păcăliți
22:52 - Cristian Popescu Piedone va primi o sumă imensă de bani de la Direcția Națională Anticorupție
22:38 - Diplomația rusă – reacții contradictorii la decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderarea la UE
22:26 - Aurescu, după ce R.Moldova a devenit candidat pentru aderarea la UE: „Se datorează în foarte bună măsură și eforturilor României, mai ales ale președintelui” / Cum a contribuit România la noul Concept Strategic al NATO (VIDEO)