Curtea Constituţională a amânat pentru a cincea oră decizia pe completurile de trei judecători: Următorul termen – 3 iulie

Curtea Constituţională a amânat pentru a cincea oră decizia pe completurile de trei judecători: Următorul termen - 3 iulie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE:Judecătorii de la Curtea Constituţională nu reuşesc să se pună de acord cu o decizie privind sesizarea lui Florin Iordache pe completurile specializate pe justiţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deşi erau aşteptaţi să pronunţe miercuri o decizie, judecătorii au acordat un nou termen pentru 3 iulie. Este cea de a cincea amânare.

Acest termen are loc după ce la CCR vor fi înlocuiţi cei trei judecători cărora le expiră mandatul în iunie. Mai exact, Simina Tănăsescu, Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga îi vor înlocui pe Petre Lăzăroiu, Ştefan Minea şi Simona Maya Teodoroiu.

Miercuri, 5 mai, ar putea fi o nouă zi care produce un cutremur în justiţia românească. După 4 amânări, Curtea Constituţională ar putea pronunţa decizia pe sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mai exact, Florin Iordache, din postura de înlocuitor al lui Dragnea în fruntea Camerei Deputaţilor, a sesizat faptul CCR prin lipsa completurilor specializate pe corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă judecătorii îi vor da dreptate, numeroase sentinţe penale ar putea fi anulate.

Printre acestea s-ar putea să nu se regăsească şi cea a lui Liviu Dragnea, potrivit mai multor specialişti în drept, deoarece între timp fostul lider PSD a primit deja o sentinţă definitivă de la un complet de 5 judecători de la instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută înainte de această deciziei când şi avocaţii lui Dragnea invocau acelaşi lucru în instanţă.

Un caz care ar fi schimbat de o decizie în sensul solicitării lui Iordache ar fi cel al lui Radu Mazăre, deoarce sentinţa finală de 9 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de terenuri a fost pronunţată fix de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În dezacord cu solicitarea lui Iordache, preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, i-a scris preşedintelui Curţii Constituţionale că Austria este singurul stat afiliat Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE care are complete specializate în cauze de corupţie.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)