CCR a admis sesizarea lui Iordache pe completurile specializate în cazurile de corupție. Decizia, luată de 5 judecători la 4. Lista politicienilor ajutați de acest verdict (FOTO)

CCR a admis sesizarea lui Iordache pe completurile specializate în cazurile de corupție. Decizia, luată de 5 judecători la 4. Lista politicienilor ajutați de acest verdict (FOTO)
Inquam Photos

Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de Florin Iordache (PSD)pe completurile specializate în cazurile de corupție de la Curtea Supremă. Sesizarea a fost depusă de social-democrat pe vremea când îi ținea locul lui Liviu Dragnea la șefia Camerei Deputaților.

CCR a amânat de cinci ori luarea unei decizii în acest caz.

Judecătorii constituționaliau stabilit acum că ICCJ nu a respectat legea pentru că nu a organizat completuri specializate pentru faptele de corupție.

BOMBĂ ÎN SHOWBIZ! BIETUL FUEGO! A AJUNS NUMAI PIELE SI OS! IRINA LOGHIN E ÎN STARE DE ȘOC (GALERIE FOTO)

Decizia Curții a fost luată cu 5 voturi ”pentru” și 4 voturi ”împotrivă”. Au votat împotriva luării acestei decizii judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Daniel Morar și Mona Pivniceru. În favoarea deciziei au votat judecătorii Valer Dorneanu, Cristian Deliorga, Gheroghe Stan, Marian Enache și Attila Varga.

Toate procesele aflate pe rolul Instanței Supreme la completurile de 3 judecători vor fi reluate dacă nu au primit o sentință definitivă până la data de 23 ianuarie 2019. Este vorba despre 180 de dosare.

LACRIMI ÎN TELEVIZIUNE! BIATA TEO TRANDAFIR! CARMEN HARRA A FĂCUT ANUNȚUL CUMPLIT! NU MAI ARE NICIO ȘANSĂ (GALERIE FOTO)

Ce politicieni ar putea beneficia de această decizie a Curții Constituționale:

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Darius Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare de un complet de trei judecători al ICCJ nespecializat pe corupţie. Cum această decizie este doar una în primă instanță și nu a fost încă pronunțată o hotărâre definitivă, procesul ar putea fi reluat de la zero.

Vâlcov a fost trimis în judecată, în mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplineste o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinarii sale, în formă continuată. El ar fi săvârșit aceste fapte în perioada în care era primar al municipiului Slatina (Olt).

Vâlcov ar fi primit banii în pungi de plastic, sumele fiind în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei. Suspecții în dosar au afirmat că au fost situaţii în care s-au întâlnit cu Vâlcov chiar şi în cimitir. Aceste informații au apărut în referatul cu propunere de arestare ce a fost emis pe numele său.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, a primit 8 ani cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar fiul lui, fostul deputat PSD Vlad Cosma, a primit 5 ani pentru trafic de influență. Deciziile au fost pronunțate tot de un complet de trei judecători și nu sunt definitive. În aceeași situație se găsește și Andreea Cosma, care a fost condamnată la 4 ani de închisoare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova şi Constantin Niţă au un motiv în plus de mulțumire. Condamnările lor definitive au fost deja anulate de decizia CCR privind completurile de cinci judecători. Acum, cu o hotărâre similară privind completurile de trei, ei au pretextul perfect pentru a mai susține o dată că au fost condamnați pe nedrept.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea este într-o situație diferită de aceștia. El a fost deja condamnat definitiv de un complet de cinci judecători. Totuși, unii consideră că, în funcție de motivarea CCR, el ar putea recurge la o cale extraordinară de atac pentru a ieși din închisoare. Fostul șef PSD ispășește o condamnare de trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul „Polaris”. Decizia a fost pronunțată de un complet de trei de la ICCJ și nu este definitivă, deci procesul s-ar putea relua de la zero. Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre a beneficiat de ajutorul lui Sorin Strutinsky şi a solicitat peste două milioane euro, din care a primit peste un milion de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale. Asta pentru facilitarea emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa. Mai mult, în anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Fostul primar al Constanței ispășește deja o condamnare de 9 ani în dosarul ”Retrocedărilor” și, la fel ca în cazul lui Dragnea, și-ar putea încerca norocul printr-o cale extraordinară de atac. În acest dosar, el și mai mulți funcționari au fost găsiți vinovați de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Culmea, în primă instanță, Mazăre fusese achitat.

De altfel, Curtea Constituțională a emis un comunicat prin care a transmis că toate cauzele care au primit decizii în primă instanță la Curtea Supremă, până în 23 ianuarie, vor fi rejudecate. (Detalii AICI)

Ar fi vorba de circa 180 de dosare, susține fostul președinte CCR, Augustin Zegrean. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`