Ce a discutat Klaus Iohannis cu reprezentanții Enel, în contextul creșterii substanțiale a prețurilor la energie electrică

Ce a discutat Klaus Iohannis cu reprezentanții Enel, în contextul creșterii substanțiale a prețurilor la energie electrică
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, marți, la Palatul Cotroceni, o delegație Enel Group, în contextul în care liberalizarea pieței de energie a dus la creșterea accelerată a prețurilor, iar pentru iarnă se așteaptă facturi mari la curent.

Legea consumatorului vulnerabil, menită să vină în sprijinul mai multor români, a fost adoptată, dar nu e suficient și Guvernul susține că va veni cu noi măsuri pentru ca oamenii să nu sufere la iarnă din cauza facturilor.

La începutul acestei luni, liberalul Virgil Popescu, ministrul Energiei, declara că Guvernul lucrează la „două scenarii de compensare a facturilor atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, pentru români”.

Ce au discutat Klaus Iohannis și reprezentanții Enel

Administrația Preziențială susține că, în cadrul întrevederii, conducerea Enel Group a prezentat planurile sale de investiții, care vizează dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei electrice din resurse regenerabile, precum și obiective privind sustenabilitatea rețelelor de distribuție.

„Preşedintele României a subliniat necesitatea creșterii consistente a investițiilor și a dezvoltării de noi unități de producție în sectorul energetic, care să contribuie la consolidarea securității energetice a României, dar și în plan regional. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a menționat că pot fi explorate și fructificate noile direcții de dezvoltare, cu soluții pe termen lung, precum electromobilitatea sau utilizarea hidrogenului ca sursă de energie”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

De asemenea, Iohannis a încurajat continuarea dialogului între Enel și autorități.

În cadrul întâlnirii, s-a mai discutat și despre provocările cu care se confruntă piața energiei la nivel european, dar și despre situația în care se găsește piața autohtonă, situație care a generat îngrijorări.

„Președintele Klaus Iohannis a transmis conducerii Enel Grup că este necesar un efort comun al companiilor din sectorul energetic și al autorităților statului,în vederea identificării celor mai potrivite măsuri și instrumente destinate protejării consumatorilor vulnerabili, dar și firmelor din sectorul productiv, puternic afectate de actuala creștere a prețurilor la energie”, se mai arată în comunicat.

La rândul său, directorul general Enel a insistat pe interesul companiei de a fi în continuare un partener al statului român.

„Fondurile europene și Planul Național de Redresare și Reziliență sunt oportunități de finanțare care vor susține atingerea obiectivelor de securitate energetică la nivel național”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.