Cine ar putea fi următorul prim-ministru al României. Propunerile PNL, PSD și USR-PLUS

Cine ar putea fi următorul prim-ministru al României. Propunerile PNL, PSD și USR-PLUS

Luni seara, Ludovic Orban a anunțat căîși depune mandatul de prim-ministru.Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, a fost desemnatpremier interimarde către președintele României, pe o perioadă de 45 de zile. Astfel, au apărut mai multe propuneri pentru fotoliul de premier al României, din partea partidelor PNL, PSD și USR-PLUS.

Propunerile PNL, PSD și USR-PLUS pentru funcția de prim-ministru al României

Retragerea lui Ludovic Orban a determinat apariția unor nume pentru funcția de prim-ministru.

Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL, actual director al SRI, esteuna dintre variante. Și Virgil Popescu, ministrul Economiei, ar putea fi propus pentru șefia Executivului. De asemenea, liderii PNL au avansat numele lui Ilie Bolojan, actualul președintelui CJ Bihor, pe cel al ministrului Apărarii, Nicolae Ciucă, dar și pe al ministrului de finanțe, Florin Cîțu, pentru funcția de premier.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, se află printre propunerile pentru funcția de premier, alături de Vasile Dîncu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu.

Rafila s-a declaratsurprins de nominalizarea sapentru această funcție, menționând că s-ar simți onorat să fie într-o astfel de poziție, însă funcția implică „foarte multă responsabilitate”.

„Sunt onorat, dar e o propunere care trebuie să fie foarte bine cântărită din punct de vedere al responsabilităților, pentru că nu nominalizarea e importantă, ci gestionarea corespunzătoare a acestei țări

Nu pot să o diger peste noapte, pentru că implică multă reponsabilitate șirăspunsul meu trebuie foarte bine cântărit. Nu sunt într-o campanie de acumulare de funcții, ci e vorba de responsabilitate inclusiv personală”, a declaratAlexandru RafilalaDIGI24.

În paralel, Dan Barna a anunțat, luni seară, într-o intervenție telefonică la B1 TV, că propunerea partiduluiUSR-PLUS pentru funcția de premier este Dacian Cioloș.

„Vom participa la consultările din acestă seară: propunerea de premier pe care USR-PLUS o are este Dacian Cioloș. O să vedem care va fi decizia. Noi am comunicat din această dimineață căe nevoie de o guvernare și un program și cu o componență care să redea credibilitate ca se poate face reformă în România. Documentul pe care l-am lansat, acel cadru denegociere cu angajamentele exact asta face,stabilește un calendar de primele trei luni, primeleșase, primul an de măsuri foarte specifice, pensii speciale, desființareasecției speciale, impozit zero pe salariul minim„, a declarat Barna.

Klaus Iohannis a anunțat că va convoca rapid consultări cu partidele parlamentare pentru formarea noului Guvern. Se conturează, în acest moment, o coaliție de dreapta formată din PNL, USR-PLUS și UDMR.

Cine esteNicolae Ciucă, premierul interimar al României

„În această dimineaţă ministrul apărării naţionale, IonelNicolae Ciucă, a preluat exercitarea mandatului de prim-ministru interimar, în urma desemnării domniei sale de către Preşedintele României, Klaus Iohannis”, se arată într-o informare transmisă, marți dimineață deGuvern.

Nicolae Ciucăa fost numitministrul Apărării Naționale pe data de 4 noiembrie. Acesta s-a născut la 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, din judeţul Dolj. A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu şi a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare. Ulterior,a devenit ofiţer de stat major la biroul operaţii şi pregătire pentru luptă al Brigăzii 2 Mecanizată.

Ciucă a participat la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Actualul premier interimar a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cunoscut și drept Scorpionii Roșii, după care a fost numit şeful Statului Major al Armatei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:47 - Femeie reținută de DNA Timișoara: Ea ar fi cerut aproape 100.000 de euro după ce a pretins că are influență asupra mai multor persoane, inclusiv asupra unui europarlamentar, și poate rezolva mai multe angajări
10:43 - Târgoviște: un bărbat este căutat de polițiști, după ce a furat două capace de oglinzi retrovizoare dintr-o parcare
10:33 - După soarele de la Dubai, Halep s-a bucurat de zăpadă alături de o apreciată saxofonistă
10:26 - Kievul spune că există semnale că Moscova pregătește o nouă ofensivă. Probabilitatea repetării scenariului din februarie 2022
10:25 - Bancnotele euro care vor dispărea din circulație după ce autoritățile au constatat că sunt uşor de falsificat
10:20 - Argentina, devenită „noul Miami” al rușilor: zilnic vin cel puțin 30 de femei însărcinate și bogate pentru a naște. De ce se întâmplă asta
10:04 - Ninsorile și ploile complică misiunile de salvare a victimelor cutremurului dar și circulația în anumite zone din Turcia
09:57 - Rareş Bogdan cere Ministerului Finanţelor să vină cu explicații în cazul OMV Petrom, „altfel părem o ţară bananieră”: „Un om care are un chioşc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”
09:55 - Ana Baniciu, cuvinte de laudă la adresa lui Radu Bănică: „Cel mai talentat dintre toți, ca să știți de la mine”
09:52 - Cutremurul care a lovit Turcia și Siria, anticipat de un cercetător olandez și un geolog turc cu trei zile în urmă. Mesajele lor de pe Twitter s-au viralizat rapid