Cristian Bușoi: De la 1 iulie, certificatul digital ar trebui să fie implementat de către toate statele UE. Există o portiță pentru a putea să impună limitat anumite restricții (VIDEO)

Cristian Bușoi: De la 1 iulie, certificatul digital ar trebui să fie implementat de către toate statele UE. Există o portiță pentru a putea să impună limitat anumite restricții (VIDEO)
Foto: Facebook / Cristian Busoi

Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi a explicat că, la ora actuală, cetățenii care vor să călătorească în alte state UE trebuie să respecte regulile impuse de țara în care merg. Odată cu implementarea certificatului verde digital, spune el, în principiu accesul se va face doar dacă este îndeplinită cel puțin una dintre următoarele trei condiții: să fii vaccinat anti-COVID-19, să fi trecut prin boală sau să prezinți un test PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Bușoi, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, despre implementarea certificatului verde digital

„S-a ratificat acordul dintre Parlamentul European și Consiliu. De la 1 iulie, acest certificat ar trebui să fie implementat de către toate statele membre. Dacă îndeplinești una dintre cele trei condiții, cum foarte bine ați spus, vaccinat, ai trecut prin boală sau ai un test negativ în ultimele 72 de ore, test PCR, nu ar trebui să mai fii supus niciunei restricții în vreun stat membru al Uniunii Europene. Există o portiță pentru statele membre de a putea să impună anumite restricții limitat, dacă dintr-o anumită țară cazurile cresc foarte mult, atunci trebuie să anunțe Comisia Europeană și trebuie să fie foarte justificat, dar în principiu nu vor mai fi alte restricții”, a declarat Cristian Bușoi, miercuri, pe B1 TV.

În România, STS și Guvernul deja au pregătit aplicația informatică pentru implementarea certificatului.

„Comisia Europeană a pus la dispoziția statelor membre și gateway-ul, coloana vertebrală a sistemului, adică acel sistem în care se pot interconecta toate celelalte sisteme naționale și se poate verifica QR Code-ul. În România, deja Guvernul a anunțat, STS și Guvernul au gata aplicația informatică. Probabil că în următoarele zile, săptămâni, până cel mai târziu la 1 iulie, te vei putea loga pe acea platformă, vei primi un mesaj e-mail sau mesaj sms și apoi, la fel cum descărcăm (download) certificatul de vaccinare, cred că într-un fel similar vom putea avea pe telefon și apoi printa acest certificat verde”, a adăugat eurodeputatul liberal.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele care vor să iasă din țară până la 1 iulie, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European a precizat: „Trebuie să respecte regulile impuse de țările în care merg. Sunt la Strasbourg, am ieșit dintr-o dezbatere a Comisiei ITRE, spre final va trebui să revin pentru că domnul comisar Hahn va trebui să răspundă întrebărilor pe care le-am adresat, dar atunci când am venit în Franța și eu, și colegii mei, că suntem vaccinați, a trebuit să avem un test PCR negativ. Belgia, la fel, încă nu ține cont de faptul că ești vaccinat. România deja, dacă ești vaccinat, nu îți mai impune nicio restricție”