Cristian Ghinea: „PNRR poate fi respins o singură dată, în iulie sau septembrie. Comisia Europeană are 11 criterii de evaluare”

Cristian Ghinea: PNRR poate fi respins o singură dată, în iulie sau septembrie. Comisia Europeană are 11 criterii de evaluare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, a declarat că PNRR poate fi respins o singură dată, în iulie sau în septembrie, prin urmare observațiile recente, transmise de Comisia Europeană nu înseamnă că acesta a fost respins.

Cristian Ghinea a explicat pentru emisiunea Insider Politic modul în care Comisia Europeană analizează proiectele incluse în PNRR:

“PNRR poate fi respins o singură dată, în iulie sau septembrie. Comisia Europeană are 11 criterii de evaluare, cu A, B sau C. Trebuie să ai maxim patru de B, e ca la testele grilă. Se aplică pe niște documente enorme, foarte multe criterii tehnice. Unele dintre aceste criterii sunt cu da sau nu. Nu poți să ai investiții care dăunează mediului. Trebuie să demonstrezi că toate investițiile nu dăunează mediului (…) toate astea fac un exercițiu foarte complicat și pentru Comisie și pentru statele mebre, este pentru prima oară când se întâmplă un astfel de exercițiu. După ce PNRR-ul este aprobat nu mai are control pe proiecte, așa cum are la fondurile europene clasice.

E treaba ta ca stat membru cum îl faci, trebuie să livrezi rezultate. Dacă spui că faci 100 km de autostrăzi, spui am făcut 100 km de autostrăzi, dă-mi banii, nu mai verifică facturile. Este o schimbare destuld e mare de paradigmă.

Sunt câteva state care nu au depus încă. Comisia aprobă pe această grilă, trimite evaluarea la Consiliul European, care în formatul miniștrilor de Finanțe aprobă acest PNRR. Nu sunt reproșuri, sunt cereri de clarificare”, a explicat Cristain Ghinea.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)