Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), ONG-ul care monitorizează situația din centrele sociale din România și care a fost lăsat fără acreditare de către ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), drept pedeapsă că a atras atenția asupra ororilor din azile, l-a sesizat pe Nicolae Ciucă, președintele PNL, despre situația căminelor ilfovene încă din februarie 2023, când acesta era premier.
Ciucă, evident, n-a făcut nimic și subiectul n-a existat la nivelul Guvernului până la perchezițiile DIICOT de zilele trecute. Asta deși vecinii azilelor reclamaseră situația încă din octombrie 2021, CRJ a făcut, de asemenea, numeroase demersuri, iar jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București au făcut luni de zile investigații, iar dezvăluirile le-au publicat tot în luna februarie.
De altfel, jurnalistul Ovidiu Vanghele a susținut că din interceptările făcute în ancheta procurorilor reiese că suspecții chiar se considerau intangibili. Aveau și motive. Asociația ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, care controlează două dintre azile, a fost înființată de Ștefan Godei și Ligia Gheorghe. Godei a fost șofer la Primăria Capitalei în mandatul Gabrielei Firea (PSD), iar Gheorghe e consiliera și prietena Gabrielei Firea. Primăria Voluntari e condusă de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, iar DGASPC Ilfov e în subordinea Consiliului Județean Ilfov, condus de Hubert Thuma (PNL).
Iată cum indivizii implicați în aceste orori sunt strâns legați de oameni din PSD. Iar administrațiile locale, cele care ar fi trebuit să intervină, sunt conduse de PSD-iști și colegii lor PNL-iști. Nicio mirare, deci, că decidenții care ar fi trebuit să salveze aceste persoane vulnerabile din azile n-au mișcat un deget, iar acum toți pretind că nu știau nimic.
Acum, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, iese cu reacții dure, denunță „ticăloșii”, cere măsuri drastice și demisii. Și nu vine niciuna. Încă o ilustrație a statului capturat despre care vorbește și jurnalista de investigație Emilia Șercan.
Potrivit G4Media, în sesizare sunt menționate rapoartele CRJ din judeţul Ilfov care veneau „în completarea sutelor de sesizări adresate autorităţilor publice şi instanţelor de judecată în ultimele două decenii, încălcări grave ale drepturilor omului în aceste instituţii privative”.
În document chiar sunt menționate centrele aflate azi în discuție – Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Voluntari, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Armonia” din Afumați (Ilfov) și Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente „Casa Cora” din Voluntari (Ilfov).
CRJ mai reclama în sesizarea către premierul Ciucă faptul că a alertat toate instituțiile cu responsabilități în domeniu, de la Ministerul Muncii, Sănătății, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială până la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și a Sectorului 3, dar acestea nu au luat măsuri, ba unele nu s-au sinchisit nici măcar să dea un răspuns acestor plângeri.
Prin urmare, Centrul pentru Resurse Juridice i-a solicitat premierului Ciucă să preia coordonarea demersurilor demarate de ONG.
„Solicităm să preluați coordonarea demersurilor demarate de către CRJ așa cum acestea au fost anterior enumerate, în contextul în care nu am identificat un alt for superior care să îşi asume coordonarea unei comisii care să cerceteze şi să corecteze cauzele instituţionale de la nivel central şi local care de peste două decenii favorizează apariţia abuzurilor în instituțiile sesizate în speță, şi lasă fără apărare zeci de mii de persoane cu dizabilităţi, minori, adulţi şi vârstnici.
Credem că sancţionarea pe calea justiţiei penale nu este singurul instrument la îndemâna statului penal. În primul rând pentru că multe dintre aceste procese durează de peste zece ani şi în al doilea rând pentru că valul de prescripţii din ultimele două luni, ne-au arătat cât de puţin contează în faţa justiţiabililor viaţa persoanelor cu dizabilităţi şi a vârstnicilor. Sunt sute de persoane care au fost bătute, traficate, violate, înfometate, legate, sechestrate şi pentru care nimeni nu răspunde penal”, se arată în sesizarea CRJ.