Dan Vîlceanu: Dacian Cioloș, singurul care poate să pună capăt tragerii de timp. După ce își depune mandatul, discutăm foarte serios cum putem guverna împreună în jurul unui premier stabilit de PNL (VIDEO)

Dan Vîlceanu: Dacian Cioloș, singurul care poate să pună capăt tragerii de timp. După ce își depune mandatul, discutăm foarte serios cum putem guverna împreună în jurul unui premier stabilit de PNL (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL, a declarat că liberalii sunt gata să discute cu USR despre un mecanism de guvernare în jurul unui premier liberal, care „nu poate fi stabilit decât de PNL”, dacă Dacian Cioloș își depune mandatul de premier desemnat.

„Dacă vorbim de tragere de timp, trebuie să discutăm cu domnul Cioloș, care este singurul care poate să pună capăt tragerii de timp”, a spus liberalul, miercuri seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Dan Vîlceanu, pe B1 TV: După ce își depune mandatul Dacian Cioloș, discutăm foarte serios despre cum putem guverna împreună în jurul unui premier PNL

Întrebat dacă declarația premierului Florin Cîțu, care a sugerat că așteaptă scuze de la USR pentru demiterea Guvernului, este cumva o tragere de timp, Dan Vîlceanu a explicat: „Vreau să vă spun că nu e vorba de tragere de timp. Dacă vorbim de tragere de timp, trebuie să discutăm cu domnul Cioloș, care este singurul care poate să pună capăt tragerii de timp. Pe de altă parte, într-adevăr, tuturor puțin ne pasă de orgolii, trebuie să ne gândim la țară, numai că această criză a fost generată tocmai de orgolii. La momentul la care domnul premier l-a demis pe domnul Stelian Ion s-a pus problema de orgolii pentru că atunci oricând USR putea să vină cu un alt ministru al Justiției. Ulterior, când USR și-a retras toți miniștrii de la guvernare și aplaudau în holul Parlamentului această retragere de la guvernare, s-a pus problema de orgolii. La momentul acela nu am văzut pe nimeni să spună că puțin îi pasă de orgoliile USR și existau și puncte de vedere care spuneau că au dreptate”.

„La momentul la care noi discutăm, domnul Cioloș nici măcar nu a discutat cu aliații dânsului de la PSD și AUR. (…) Există fapte. Factual, în Parlament, USR a votat cu PSD și AUR. (…) Trebuie să depășim această etapă, și noi ne dorim să refacem alianța, să refacem coaliția de guvernare, însă așa cum este natural să o faci, o faci în jurul celui mai mare partid din coaliție, și asta se poate întâmpla foarte repede”, a adăugat liberalul.

Întrebat cum s-ar putea întâmpla acest lucru, el a afirmat: „Nemaitrăgând de timp inutil să te duci în Parlament, adică peste o săptămână, să se întâmple ceea ce de fapt știi că se va întâmpla”.

„După ce își depune mandatul, ne punem la masă și discutăm foarte serios care este mecanismul prin care putem guverna împreună în jurul unui premier liberal, așa cum este natural să se întâmple, și după aceea putem să ne clarificăm toate aceste lucruri. (…) Premierul liberal nu poate fi stabilit decât de Partidul Național Liberal. (…) Nu e vorba de a te crampona sau a nu te crampona, ci pur și simplu procedural există un mod de a stabili premierul în Partidul Național Liberal, scris în statut, cum și cei de la USR își stabilesc miniștrii cum prevede statutul lor”, a mai spus Dan Vîlceanu.