Funeriu, despre sindicatele din Educație: Sunt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate

Funeriu, despre sindicatele din Educație: Sunt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate

Daniel Funeriu a susținut că sindicatele din Educație sunt niște structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate. Funeriu a preciat că, în perioada în care a condus Ministerul Educației (2009-2012), a descoperit că sindicatele încasau automat 1% din salariile tuturor profesorilor, adică vreo 15 milioane de euro. În 2011, el a stopat acest transfer automat, dar, în iunie 2012, Victor Ponta a avut grijă ca practica să fie reluată.

„Văd că sindicatele – de fapt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate în România – contestă relevanța testelor PISA. Să vă spun o chestie pe care probabil nu o știți: când eram în funcție am descoperit că sindicatele încasează automat 1% din salariile tuturor profesorilor. Adică vreo 15 milioane de Euro. Bani a căror cheltuire nu o verifica nimeni. În 2011 am stopat transferul automat către sindicate al banilor profesorilor, urmând ca fiecare profesor să plătească individual. Au rămas vreo 3% care mai plăteau. De unde toate mizeriile pe care sindicatele arondate PSD le urlau despre mine. În iunie 2012 Ponta a reintrodus virarea automată a 1% din salariu către sindicate, adică vreo 20 de milioane de Euro anual. Noh, acum poate înțelegeți de ce nu sunt bani pentru toalete. Că sunt pentru sindicaliști veroși.

Nici PNL, nici USR, nici guvernul Cioloș nu au făcut sau propus nimic în această chestiune. De ce? Simplu: e mai comod să ataci problemele periferice”, a scris Daniel Funeriu, pe Facebook.

Anterior, Marius Ovidiu Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET“, a declarat că programele școlare din România nu sunt compatibile din punct de vedere al conţinuturilor şi structurii cu testele PISA.

„Oare un elev care provine dintr-o ţară aflată în vârful ierahiei PISA ar putea face faţă sistemului de evaluare din România?“, s-a întrebat retoric Nistor.

Potrivit rezultatelor PISA 2018, procentul de analfabetism funcţional în România este de 44% și se află în creştere. Adică avem tot mai mulți elevi care nu pot înțelege un text pe care-l citesc.

Urmăriți B1TV.ro și pe