De ce echipele mobile de vaccinare încă nu sunt trimise în școli. Explicațiile lui Sorin Cîmpeanu: ANSPDCP deja a sancționat Ministerul Educației (VIDEO)

De ce echipele mobile de vaccinare încă nu sunt trimise în școli. Explicațiile lui Sorin Cîmpeanu: ANSPDCP deja a sancționat Ministerul Educației (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat luni, pentru B1 TV, că echipele mobile de vaccinare anti-COVID-19 încă nu au fost trimise în școli din cauza unei probleme de reglementare. Pentru a afla disponibilitatea de vaccinare, părinții ar trebui să completeze niște formulare, care nu sunt obligatorii. Numai că școlile nu sunt autorizate să prelucreze date cu caracter personal în domeniul medical. Cîmpeanu a spus că Ministerul Sănătății deja a fost sancționat de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), care a considerat că Ministerul a încălcat normele GDPR.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu explică de ce echipele mobile de vaccinare încă nu merg în școli

„Avem un progres important al ratei de vacinare în rândul elevilor, dar încă nu avem organizate acele echipe de vaccinare în școli, care să vină în sprijinul elevilor care doresc să se vaccineze și care au acordul expres și informat al părinților.

Avem o problemă de reglemetare pentru că școlile nu sunt autorizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în domeniul medical. Discutăm cu Ministerul Sănătății și INSP pentru a vedea care e calea legală pentru distribuirea acelor formulare, care nu sunt obligatorii, pot fi completate sau nu de către părinți, dar ele ne ajută să identificăm intenția de vaccinare. Răspunsul poate fi ”da, doresc vaccinarea pentru copilul meu”, „nu, doresc” sau ”sunt încă indecis”. Pe noi ne inteersează mai ales cele cu ”da”, pentru a vedea dacă într-o școală sunt 10, sau 20, sau 100 de elevi pentru a merge cu echipe mobile, în cooperare cu CNCAV si DSP”, a declarat Cîmpeanu, pentru B1 TV.

Acesta a precizat că ANSPDCP „deja a sancționat Ministerul Educației pentru o serie de acțiuni care, în opinia acestei autorități, nu au respectat GDPR”.