DNA a clasat un dosar ”Microsoft” în care Elena Udrea fusese arestată preventiv. „Sunt oameni care s-au îmbolnăvit și au murit după ce au trecut prin astfel de situații”

DNA a clasat un dosar ”Microsoft” în care Elena Udrea fusese arestată preventiv. „Sunt oameni care s-au îmbolnăvit și au murit după ce au trecut prin astfel de situații”
Foto: Inquam Photos

Procurorii DNA au clasat primul dosar ”Microsoft”, cel în care fostul ministru Elena Udrea a stat șapte zile în arest preventiv. Decizia a fost luată pe motiv că fapta nu există. „De aceea trebuie respectată prezumția de nevinovăție”, a reacționat aceasta. Ancheta pornise de la denunțuri formulate de Dinu Pescariu și Claudiu Florică. În acest dosar, ajuns pe mâinile procurorului Mihaela Iorga Moraru, Udrea a fost acuzată de trafic de influență, spălare de bani și fals în declarații de avere.

DNA a clasat un dosar în care era vizată Elena Udrea

În 2015, Direcția Națională Anticorupție transmitea, printr-un comunicat, faptul „În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”

„Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoș Dorin a săvârșit infracțiunea de trafic de influență, sumele de bani obținute cu titlu de folos necuvenit din săvârșirea acestei infracțiuni fiind utilizate în achiziția de imobile și pentru creditarea societăților. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanțe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) și declarațiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoștea proveniența fondurilor utilizate pentru achiziționarea de bunuri comune, având cunoștință și de intenția inculpatului Cocoș Dorin de obținere a unor chitanțe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori”, mai arătau procurorii DNA.

Ei au mai acuzat-o pe Udrea și de fals în declarația de avere deoarece, în perioada 2009 – 2013, ar fi declarat achiziționarea unor bunuri a căror valoarea depășeau veniturile ei. „Dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni, constituie infracțiunea de spălare a banilor”, se mai arăta în comunicat.

„Nu am nicio legătură cu afacerea Microsoft. Este un atac concertat, o strategie de campanie electorală”, declara Udrea, în octombrie 2014.

„Cred că nu există o surpriză pentru cetățenii României să afle că între politicieni și oamenii de afaceri există tot felul de legături ascunse care înseamnă afaceri care se fac împreună”, mai afirmase ea, la acea vreme.

Fostul ministru a fost inițial plasată sub control judiciar, iar în februarie 2015 chiar a stat în arest preventiv o săptămână.

Acum, DNA a constatat că faptele nu există și au clasat dosarul.

Elena Udrea: Sunt oameni care au murit după ce au trecut prin astfel de situații

Într-o primă reacție, Udrea a precizat că tocmai de aceea trebuie respectată prezumția de nevinovăție. Ea se consideră caz norocos, dar alții au avut viețile complet distruse de astfel de nedreptăți.

„Mă bucur, mai ales că în acest dosar am fost arestată prima dată. De aceea trebuie respectată prezumția de nevinovăție până la o decizie finală a unei instanțe și de aceea trebuie ca măsura arestului preventiv să fie una excepțională.

Eu am reușit să trec peste momentele acelea, în care am fost luată cu cătușe din Parlament și dusă în beci, la miezul nopții. Dar sunt oameni care au fost definitiv distruși, ori s-au îmbolnăvit și au murit după ce au trecut prin astfel de situații”, a declarat Elena Udrea, pentru PSnews.ro.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său