DNA a decis punerea sub control judiciar a lui Liviu-Ioan Bala, director executiv la H.C. Municipal Baia Mare, într-un dosar cu prejudiciu de 650.000 de lei

DNA a decis punerea sub control judiciar a lui Liviu-Ioan Bala, director executiv la H.C. Municipal Baia Mare, într-un dosar cu prejudiciu de 650.000 de lei
Foto: claudiuflorescu.ro

Direcția Națională Anticorupție a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul lui Liviu-Ioan Bala, director executiv al clubului H.C. Municipal Baia Mare.

Procurorii DNA îl acuză pe acesta de abuz în serviciu, de complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și de complicitate la infracțiunea evaziune fiscală, toate în formă continuată.

În cazul lui se vorbește despre îndeplinirea în mod defectuos a mai multor acte și despre contribuția la întocmirea altora, care au cauzat clubului sportiv un prejudiciu de 650.000 de lei.

Potrivit DNA, în luna aprilie 2015, jucătoarelor de handbal din cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, li s-a înmânat, de către reprezentanții clubului, câte un dosar fiecare conținând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între H.C. Municipal Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentată de inculpatul Liviu Bala, în calitate de director executiv, și fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014-30.06.2018.
Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligațiile asumate de către jucătoare, beneficiarul H.C. Municipal Baia Mare trebuia să achite, în tranșe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani.

Procurorii mai susțin că tot în cadrul aceluiași dosar primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele și un document, prin care acestea împuternicesc o persoană care a condus contabilitatea primară a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, pentru ca în numele fiecăreia și pentru fiecare dintre jucătoare, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor.

De asemenea, cu aceeași ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi și chitanțe aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deținut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 650.000 lei.

Aceste facturi nu reflectă realitatea, acuză DNA, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puțin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanții clubului.

Procurorii mai acuză că, în aceeași perioadă, inculpatul a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 și 2015, care nu au la bază operațiuni reale și la evidențierea altor operațiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparținând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar – contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare cât și ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului.

În sprijinul aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Bala Liviu – Ioan a susținut persoana care conducea contabilitatea primară a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, în demersurile efectuate de acesta din urmă în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare cât și bugetului consolidat al statului.