Dragnea susține că Șerban Nicolae își va retrage amendamentele la legea grațierii, cele care prevedeau grațierea corupților

Dragnea susține că Șerban Nicolae își va retrage amendamentele la legea grațierii, cele care prevedeau grațierea corupților

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Șerban Nicolae, șeful Comisiei Juridice dinSenat, își va retrage amendamentele la proiectul legii grațierii, cele care prevedeau grațierea inclusiv a persoanelor condamnate pentru fapte de corupție.

La începutul acestei luni, social-democratul Șerban Nicolae a propus mai multe amendamente la proiectul legii grațierii, care prevedeau grațierea celor condamnați inclusiv pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.

Mai precis, senatorul PSD propune eliminarea din lista pedepselor pentru care nu se beneficiază de grațiere, așa cum apare acum în proiectul legislativ, a următoarelor articole:
– art. de la 289 până la 294, care se referă la infracțiunile de corupție,
– art. 269, referitor la favorizarea făptuitorului,
– art. 297, privitor la abuzul în serviciu,
– art. 301 despre conflictul de interese, din noul Cod Penal,
– art. de la 253 la 257, care se referă la conflictul de interese, luarea și darea de mită, primirea de foloase necuvenite și traficul de influență,
– art. 247, referitor la abuzul în serviciu, din vechiul Cod Penal.

Mai mult, Șerban Nicolae susţine că ”dispoziţiile prezentei legi se aplică faptelor săvârşite până la intrarea acesteia în vigoare“, iar legea intră în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Practic, dacă acest amendament ar fi adoptat, s-ar deschide o portiţă ideală pentru săvârşirea faptelor penale cu bună-ştiinţă. Amendamentul lui Şerban Nicolae le oferă şansa infractorilor să afle din lege ce infracţiuni se graţiază şi să le poată comite în intervalul de o lună, ştiind că oricum vor fi graţiaţi.

Luni, Liviu Dragnea a anunța că a discutat cu Nicolae pentru a retrage aceste amendamente.

Chestionat dacă a avut o discuţie cu Şerban Nicolae în privinţa amendamentului depus la proiectul de lege privind graţierea, liderul PSD a spus că senatorul i-a dat asigurări că îl va retrage: ”Chiar a doua zi şi mi-a şi transmis că le va retrage. E simplu”.