Ecaterina Andronescu vrea teste grilă la Evaluarea Națională și la Bacalaureat

Ecaterina Andronescu vrea teste grilă la Evaluarea Națională și la Bacalaureat
Foto: Inquam Photos / Mircea Rosca

Ecaterina Andronescu vrea să introducă subiecte de tip grilă la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Argumentul ministrului Educației este că forma actuală a subiectelor le permite elevilor să depună ușor contestații, pe când testele grilă nu lasă loc de interpretări.

”Numărul de contestații în funcție de an e cuprins între 42.000 și 48.000. Numărul de lucrări modificate e excesiv de mare, ceea ce e un mare semnal de alarmă pentru noi. Fac comparație, noi la Politehnică, de foarte mulți ani de zile, după 89, lucrările scrise sunt pe itemi obiectivi. Lucrarea este corectată în fața elevului și a unui martor, el știe cu ce notă pleacă. Nu mai avem atât de multe contestații, atât de multe contestații din care destul de multe au primit modificarea notelor, deci au primit rezolvări. Cu itemi obiectivi nu mai ajungem în acele situații și va trebui să mergem în această direcție”, a declarat Ecaterina Andronescu, citată de Digi24.

Ministrul anticipează că unii profesori ar putea fi deranjați de această schimbare: ”O să stăm de vorbă și o să le explicăm că este calea către care trebuie să mergem. Foarte mulți profesori spun: nu se poate la disciplina X să dăm examene pe itemi obiectivi, dar uitați-vă testele Cambridge, Oxford se dau pe itemi obiectivi și nu are nimeni nicio problemă cu corectitudinea acestor examene”.

Ecaterina Andronescu a mai precizat că, atunci când va avea situația exactă, ministerul va elabora metodologia pentru examenele viitoare.