Emil Boc cere unirea unui oraș cu o comună vecină. Reacția premierului Florin Cîțu

Emil Boc cere unirea unui oraș cu o comună vecină. Reacția premierului Florin Cîțu
Foto: Facebook @ Emil Boc

Primarii de municipii, în frunte cu Emil Boc, i-au cerut premierului Florin Cîțu susținerea unui proiect de lege la nivelul Guvernului, prin care să fie spijinită unificarea voluntară a unei unități aministrativ-teritoriale cu minicipiul reședință de județ. Este vorba despre unirea Buzăului cu comuna Țintești, proiect de mare notorietate la nivel local.

Boc a prezentat avantajele unei astfel de inițiative.

„Avem un referendum la Buzău în 26 septembrie și de aici am luat inițiativa de a propune un proiect de lege. Pentru perioada până în 2024, dacă se realizează (n.red. unificarea administrativă), primarul localității devine până în 2024 viceprimar al municipiului, cele două consilii funcționează până în 2024. Pentru momentul după 2024 sunt alte mecanisme pe care le propunem.

Avem o primă susținere din partea Guvernului. Proiectul de lege, de unificare se face prin intermediul Guvernului, prin ministerul Dezvoltării supus aprobării Parlamentului, după referendumul local”, a declarat președintele AMR, Emil Boc.

„În esenţă, acest proiect de rezoluţie propune ca în cazul unificării voluntare a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ, în vederea realizării zonei metropolitane, să se acorde anumite facilităţi administrative, prin Codul Administrativ, astfel încât acest proces să fie încurajat şi nu descurajat”, a mai punctat Boc.

Florin Cîțu, deschis pentru proiectul susținut de către Emil Boc

Florin Cîțu privește cu deschidere propunerea AMR.

„Mi se pare o soluție mult mai rapidă (n.r. – decât reforma administrativă). De fiecare dată când soluțiile vin de la cetățeni și sunt voluntare sunt mai bune.

(…) Sunt de acord să descentralizăm. Aș vrea o legislație mai simplă și un transfer al banilor mai transparent. Am revenit cu mesajul meu clar pentru o reformă și în cadrul administrațiilor locale. Să găsim o soluție pentru acele UAT-uri unde veniturile totale sunt mai mici decât cheltuielile”, a declarat Florin Cîțu.

Când va avea loc „referendumul pentru unire”

Referendumul pentru unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești va avea loc pe data de 27 septembrie. Pentru ca acesta să fie validat, trebuie să se prezinte la urne minimum 30% din totalul alegătorilor înscriși în registrul electoral. De asemenea, trebuie ca 50%+1 să voteze „pentru”, astfel încât proiectul să fie implementat.

Dacă votul va fi pozitiv în ambele localităţi, rezultatul merge în Parlament, unde se emite o lege, iar unirea, respectiv realizarea „Buzăului Mare” devine efectivă.

Buzăul și-ar putea dubla suprafața

Buzăul și-ar putea dubla suprafața și astfel, ar putea deveni unul dintre cele mai mari din România.

Mai exact, Buzăul ar putea ajunge de pe locul 24, pe 7 la nivel național, ca suprafață. Prin acest proiect, primarul vrea să atragă investitori în zonă. Aproximativ 1.000 de hectare de teren ar urma să fie puse la dispoziție investitorilor, după referendumul din toamnă.

Totodată, administraţia vrea să relan­se­ze potenţialul zonei industriale a Buzăului, unde lucrează aproximativ 10.000-12.000 de oameni în prezent, în comparaţie cu aproximativ 40.000, în perioada dinainte de Revoluţie.

Constantin Toma, primarul Buzăului, a publicat harta viitorului oraș, în cazul în care referendumul din 27 septembrie va fi un succes.

Urmăriți B1TV.ro și pe