Eugen Tomac: Noi suntem în țara în care se prăbușesc podurile, se prăbușesc autostrăzile, fără cutremure. Niciun guvern nu și-a stabilit drept prioritate consolidarea clădirilor cu risc seismic (VIDEO)

Eugen Tomac: Noi suntem în țara în care se prăbușesc podurile, se prăbușesc autostrăzile, fără cutremure. Niciun guvern nu și-a stabilit drept prioritate consolidarea clădirilor cu risc seismic (VIDEO)
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Niciun guvern din România nu și-a stabilit drept prioritate consolidarea clădirilor cu risc seismic, a atras atenția eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, luni, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, în contextul seismelor de astăzi din Turcia și Siria.

„Prioritatea statului nu este nicidecum consolidarea clădirilor cu risc seismic”, reclamă Eugen Tomac (PMP)

Liderul PMP susține că, deși există resurse europene în acest sens, „prioritatea statului nu este nicidecum consolidarea clădirilor cu risc seismic”.

„Noi suntem în țara în care se prăbușesc podurile, se prăbușesc autostrăzile, fără cutremure. Evident că prioritatea statului nu este nicidecum consolidarea clădirilor cu risc seismic și, din păcate, avem și școli, avem și spitale care se află în această situație, și evident că orice asemenea tragedie ne trimite cu gândul la 4 martie `77. Problema se pune în felul următor – nu dacă se va întâmpla așa ceva, ci când se va întâmpla și dacă suntem pregătiți pentru o nouă situație atât de periculoasă”, a declarat Eugen Tomac.

„Ceea ce este cel mai grav este că avem resurse puse la dispoziție exact pentru asemenea proiecte, și din păcate niciun guvern nu și-a stabilit drept prioritate consolidarea clădirilor cu risc seismic. Nu vorbim numai de Capitală, sunt multe alte zone unde, dacă ne vom trezi cu o asemenea situație, în cazul în care vom avea un nou cutremur, evident că imaginile din Turcia ne-ar cutremura și pe noi aici, acasă. Din acest punct de vedere, mie îmi pare rău că nu avem dezbateri serioase exact pe aceste priorități care țin de siguranța locuințelor”, a continuat el.

Pe de altă parte, eurodeputatul a explicat că este o problemă ce ține și de mentalul colectiv.

„Lipsește din cultura noastră această preocupare, din păcate, că aici nu e o chestiune care ține de guvern. Guvernul nu e capabil să facă lucruri care țin de agenda zilnică, dar să se preocupe de situațiile ce țin de riscul seismic. Din acest punct de vedere, este dramatic”, a adăugat Eugen Tomac.

„Repet încă o dată, avem bani europeni pentru asemenea proiecte. Nu cred că am fost în stare să atragem vreun cent până acum. Nu cunosc eu și chiar m-am informat, nu o spun doar pentru că astăzi există această situație. Primăria Capitalei nu a atras niciodată niciun cent de la Uniunea Europeană pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, cel puțin până acum ceva timp”, a mai spus liderul PMP.

Urmăriți B1TV.ro și pe