Eugen Tomac, scrisoare deschisă pentru Viorica Dăncilă: Nu omorâți presa de limbă română din Republica Moldova!

Eugen Tomac, scrisoare deschisă pentru Viorica Dăncilă: Nu omorâți presa de limbă română din Republica Moldova!

Liderul PMP, Eugen Tomac, i-a adresat duminică o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, prin care îi cere ”să nu omoare presa de limba română din Republica Moldova”.

În scrisoarea publiată pe Facebook, Tomac avertizează că ”mass-media de limba română de peste Prut este în moarte clinică din cauza reducerii substanțiale a finanțării acordate de statul român” și îi cere Vioricăi Dănicilă să solicite Guvernului de la București „să aloce sumele necesare revigorării mass-media de limbă română în Republica Moldova”.

Redăm, mai jos, scrisoarea deschisă adresată de Eugen Tomac Vioricăi Dăncilă:

”Nu omorâți presa de limbă română din R. Moldova!

Stimată doamnă prim-ministru,

În contextul în care limba română este limba oficială a R.Moldova și aproape o treime din populația R. Moldova are și cetățenie română, mass-media de limba română de peste Prut este în moarte clinică din cauza reducerii substanțiale a finanțării acordate de statul român.

Astfel, cele mai importante publicații de limbă română, cum ar fi revistele “Limba Română” și “Contrafort”, respectiv “Ziarul de Gardă” și ziarul “Timpul”, precum și unele posturi românești de televiziune sau radio, sunt în imposibilitate de a funcționa sau trăiesc la limita supraviețuirii.

În același timp, mass-media de limba rusă de la Chișinău, folosită de Federația Rusă ca armă în războiul informațional, este înfloritoare, iar voința politică a liderilor din stânga Prutului nu e să schimbe ceva, ci dimpotrivă, să eternizeze influența Moscovei în R.Moldova.

Nu mă aștept să înțelegeți nici importanța simbolică a limbii române din perspectiva păstrării culturii și identității naționale a românilor din R. Moldova, nici impactul toxic al dezinformării și manipulării servite cetățenilor din R.Moldova de Moscova, prin mass-media de limba rusă, dominantă la Chișinău.

Am însă pretenția să nu zădărniciți un efort pe care statul român îl face încă din 1991, acela de a subvenționa presa de limba română din R.Moldova, măcar la nivelul la care au făcut-o predecesorii dumneavoastră care au ocupat fotoliul de prim-ministru al României, indiferent de coloratura politică a acestora. Este vorba de un efort financiar minor, cu impact major asupra parcursului pro-occidental al R. Moldova și asupra perspectivei unirii R.Moldova cu țara mamă, România.

Pe această cale, vă cer imperativ să nu vă transformați în groparul presei de limba română de la Chișinău! Lăsați la o parte, măcar pentru o clipă, frământările din PSD, partidul în fruntea căruia vă aflați, și cereți Guvernului pe care îl conduceți să aloce sumele necesare revigorării mass-media de limbă română în R. Moldova!

Eugen Tomac

Președintele Partidului Mișcarea Populară”

Urmăriți B1TV.ro și pe