EXCLUSIV // Ascensiunea partidului AUR, explicată de către sociologul Alfred Bulai. Cum arată perspectivele noii formațiuni

EXCLUSIV // Ascensiunea partidului AUR, explicată de către sociologul Alfred Bulai. Cum arată perspectivele noii formațiuni
Foto: facebook.com/george.simion.unire

Sociologul Alfred Bulai a analizat scena politică românească după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Acesta a comentat pentru B1.ro ascensiunea surprizei – AUR și calculele pentru noul guvern.

Alfred Bulai crede că pe scena politică din România era nevoie de un partid precum AUR. Intervenția formațiunii conduse de către George Simion și Claudiu Târziu în sprijinul arbitrului Sebastian Colțescu, acuzat de rasism, a fost una dintre primele mutări reușite de AUR, susține profesorul de la SNSPA.

„Acum, în prima fază, este o zonă de entuziasm. Probabil că sunt mulți care bat la ușa partidului. În primă fază, crești, pentru că este o surpriză, o noutate. Sigur, lipsea de pe scena politică românească genul de mesaj pe care-l dau ei. Nu este vorba despre naționalism, ci despre niște chestiuni de bun simț. De exemplu, în momentul în care Colțescu este acuzat de rasism (…) primii care au reacționat au fost ei, cu bun simț”, a declarat Alfred Bulai.

Pe termen scurt, AUR va căpăta din ce în ce mai multă încredere din parte electoratului. Pe termen mediu și lung însă, există un mare risc, atenționează sociologul.

„Orice moment de criză face ca un partid ca AUR să crească. Experiența lor este zero. Ne aducem aminte de USR, care acum 4 ani erau în Parlament cu vuvuzele, ca la clasa a 4-a. Și-a revenit, e un partid, cu structuri, nu mai sunt atât de teribiliști. Dați-le voie și celor de la AUR să fie un pic teribiliști, pentru că da, e emoție, entuziasm. Această naivitate se va toci din două motive: pentru că vor scoate lideri care vor afecta imaginea partidului, dar și pentru că se vor obișnui cu confortul, pentru că există multe oportunități. Evident, nu toți, dar o parte, cu siguranță. Sunt unii care au intrat în politică fără mare experiență și fără un mare atașament față de AUR.

AUR este un partid nou, spre deosebire de USR. Pentru AUR, depinde foarte mult despre cum joacă actorii politici și ce urmează pe scena politică acum, la nivelul guvernului, care iată, se face mult mai greu și care va duce la o formulă sau alta. Nu va veni un an bun, ne așteptăm la niște crize, la niște măsuri specifice, un recul economic”, a mai punctat Bulai.

Alfred Bulai: „PSD-ul nu cred că vrea la guvernare”

În ceea ce privește formarea noului guvern, Alfred Bulai consideră că PSD doar simulează rolul de potențial partid de guvernare.

„PSD-ul nu cred că vrea la guvernare. Ar fi cea mai mare tâmpenie pe care ar putea să o facă, să plătească ei toată nota de plată. Acum, toți se dau la guvernare. Nu pot spune că nu vor la guvernare, dar în principiu, trebuie să aștepți. Și de regulă, atunci când aștepți, câștigi mai mult”, a punctat Bulai

„PNL-ul a crezut că face o șmecherie, că a intrat la guvernare mai devreme. Acum se repetă varianta 2012, în sensul că au ajuns la guvernare cu niște luni înainte de alegeri, pe care le-au câștigat. Dar a fost cu câteva luni înainte și începuse să se iasă din criză. De- acum încolo, moțiuni de cenzură s-ar putea să fie, dar fără valoare. Schimbări majore pe scena politică ar putea fi în urma unor mișcări ample în Europa, deci contează foarte mult contextul internațional”, a mai declarat Alfred Bulai pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
19:24 - Cristian Preda: Școlile doctorale au ajuns să arate ca un autobuz cu înghesuială mare. Politicienii, chiar şi nătărăi să fie, tot pierd timpul 10-12-15 ore pe zi în politică, nu au cum să scrie un doctorat