Guvernul poate să dubleze și chiar să tripleze suma oferită de Comisia Europeană drept compensații pentru fermierii români, conform regulamentului european propus în acest sens, a explicat Răzvan Filipescu, vicepreședinte al Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.
Întrebat dacă sunt suficienți banii anunțați de Comisia Europeană pentru a acoperi pierderile înregistrate de fermierii români, Răzvan Filipescu a explicat: „Nu, clar sumele nu sunt suficiente. Ceea ce pot să vă spun este că, în regulamentul Uniunii Europene propus pentru a acorda aceste compensații, Guvernul României poate dubla, chiar tripla, această sumă oferită de Comisia Europeană”.
„E un lucru pe care noi în continuare așteptăm să vedem reacție din partea Guvernului și a Ministerului Agriculturii, noi ne dorim să triplăm această sumă, pentru că România a deservit ca principală platformă logistică pentru mărfurile care au venit din Ucraina. Portul Constanța, știm foarte bine, este blocat de un an de zile. Noi, ca fermieri, ne confruntăm cu mari probleme, ambuteiaje în port, probleme logistică, ne e teamă pentru că vom avea această problemă și în anul 2023 și până acum se pare că nimeni nu a înțeles”, a adăugat vicepreședintele APAD.
„Dacă nu învățăm din greșelile trecutului, iar după 5 iunie această măsură de suspendare a importului nu va fi prelungită, noi, ca români, vom avea aceeași problemă. Vom vedea în continuare trafic în Portul Constanța, pentru că este principala poartă de ieșire a mărfurilor ucrainene și aici avem nevoie de fluidizare, de diversificare a infrastructurii rutiere, dar și portuare. Separarea fluxurilor în vămi și poate chiar și în porturi este o măsură pe care noi o susținem”, a afirmat Răzvan Filipescu.
„Dacă nu vom face aceste lucruri, pe lângă ambuteiaje, nu vom avea transportatori sau prețul la transport va fi foarte mare și ne este teamă că vom rămâne cu marfa nevândută, așa cum s-a întâmplat și în anul 2022”, a continuat el.