Florin Cîţu, președintele PNL, a publicat joi, pe Facebook, un grafic ce arată evoluţia cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB.
Potrivit acestui grafic, cel mai mare procent a fost în 2020, în timpul guvernării PNL.
„Adevarul despre cheltuielile cu pensiile % din PIB.
#UCantHandleTheTruth (nu poți face față adevărului) #RomaniiTrebuieSaStie”, a scris Florin Cîțu.
Social-democrații au susținut de mai multe ori că se impune renegocierea PNRR deoarece Planul, în forma actuală, prevede un plafon de 9,4% din PIB alocat pentru pensii, inclusiv pentru pensiile speciale. În acest context, Marius Budăi, ministrul PSD al Muncii, a lansat atacuri repetate la adresa USR și mai ales a lui Cristian Ghinea, cel care a fost ministrul Invesițiilor și Proiectelor Europene și care a lucrat cel mai mult la PNRR.
„De ce unii din noi i-au vrut pe cetățenii români săraci? N-o să ne putem răspunde. (La cine vă referiți?) La cineva care era specialist peste tot, în sănătate, în pensii, care a scris PNRR fără să primească niciun procent de la Ministerul Muncii. A trecut acel procent de 9,4% și, atenție!, nu doar pensiile din sistemul public, ci și acele indemnizații și pensii de serviciu stabilite și pătite prin legi speciale. Toate la un loc 9,4%!”, a susținut Marius Budăi.
De cealaltă parte, liberalii au insistat că renegocierea PNRR se face numai în condiții deosebite, iar acum ar fi total dezavantajos pentru România să se întâmple acest lucru.
„Vreau doar să vă spun că România, până în prezent, nu a avut niciodată alocat pensiilor un procent de 9,4% din PIB, tot timpul a fost mai mic, așa că acest procent de 9,4% din PIB nu este un procent neîndestulător dacă ne referim la ce s-a întâmplat până acum în România, ci este un procent mai mare”, a afirmat liberalul Dan Vîlceanu, actualul ministru al Investițiilor și proiectelor Europene.
Acesta a punctat că acum nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR.
„Și atunci când am făcut această Coaliție, am intrat în Coaliție că nu vom reveni asupra PNRR-ului, pentru că asta înseamnă să reluăm toată procedura, asta înseamnă să aruncăm la coș 30 de miliarde de euro. Nu voi permite niciodată așa ceva”, a spus și Florin Cîțu.