Dan Vîlceanu: Nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR / 9,4% din PIB, cel mai mare procent alocat pensiilor. Trebuie să ne concentrăm pe reforma sistemului și pe eliminarea inechităților (VIDEO)

Dan Vîlceanu: Nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR / 9,4% din PIB, cel mai mare procent alocat pensiilor. Trebuie să ne concentrăm pe reforma sistemului și pe eliminarea inechităților (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a precizat că nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR.

Dan Vîlceanu (MIPE), despre PNRR și reforma sistemului de pensii

„Nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR. Cred că o spun a cincea oară și o să o spun și a 10-a oară dacă este nevoie. Există acel termen 2023 când poți face ajustări și când poți să ai unele discuții, dar nu există niciun fel de renegociere în ceea ce privește PNRR. Faptul că există diverse atitudini politice ale unor miniștri sunt de înțeles, sunt și oameni politici, nu o să le comentez astăzi aici, la Guvern, pentru că nu este instituția de la care să încercăm să facem politică sau să dăm mesaje politice. Vreau doar să vă spun că România, până în prezent, nu a avut niciodată alocat pensiilor un procent de 9,4% din PIB, tot timpul a fost mai mic, așa că acest procent de 9,4% din PIB nu este un procent neîndestulător dacă ne referim la ce s-a întâmplat până acum în România, ci este un procent mai mare”, a declarat secretarul general al PNL.

Potrivit liberalului, atenția ar trebui îndreptată către reforma sistemului de pensii și eliminarea inechităților.

„Cred că trebuie să ne concentrăm în primul rând pe reforma sistemului de pensii din România, pe modul în care eliminăm inechitățile, pentru că îi deranjează cel mai tare pe români, faptul că indiferent de sistemul de pensii de care vorbim – că vorbim de militari, că vorbim de CFR-iști, că vorbim de ce vreți dumneavoastră, funcționari publici – faptul că există un cetățean care a ieșit la pensie acum cinci ani și are pensia mult mai mică decât cel care a ieșit la pensie anul trecut generează o nemulțumire. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl rezolvăm, eliminarea inechităților, asta înseamnă o lege nouă a pensiilor. La asta se referă Comisia și autoritățile române la asta s-au referit în momentul în care am negociat PNRR, eliminarea inechităților, o lege a pensiilor nouă, corectă și cu pensii decente, dacă nu foarte bune”, a adăugat oficialul.

Dan Vîlceanu a vorbit și despre Pilonul II.

„Tocmai de aceea există o preocupare și pentru creșterea procentului pentru Pilonul II de pensii, astfel încât să putem să sperăm că și eu, și dumneavoastră vom avea pensie într-o zi. Altfel, este clar că nu vom beneficia de pensii, dacă nu facem ceva, și știm cu toții lucrul acesta, nu numai noi românii, ci toată Europa, toată lumea, pentru că în toate țările există o problemă cu sustenabilitatea sistemului de pensii. Tocmai de aceea, după implementarea acestor reforme, vom avea o pensie de la Pilonul I și cu o altă pensie, practic, cu o altă componentă și de la Pilonul II, ceea ce va duce ca fiecare român să aibă o pensie mai bună, mai decentă, mai corectă și fără inechități care să genereze nemulțumire evidentă din partea populației”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:39 - Volodimir Zelenski, despre moartea civililor din regiunea Cernigov: „Acești oameni nu vor avea niciun viitor”. Zeci de ucraineni au decedat în urma atacului aerian
14:27 - Volodimir Zelenski a cerut, la Davos, mai multe arme pentru Ucraina și sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei. Forța brută, spune el, va stăpâni iar lumea dacă invazia rusă rămâne fără răspuns
14:25 - Maria Zaharova susține că emblematicul roman „1984” al lui Orwell arată cum trăiesc oamenii în Occident: „Am crezut că descria totalitarismul/El scria despre prăbușirea ideii de liberalism”
14:23 - Prima sentință pentru armata rusă a fost emisă: ce pedeapsă a primit Șișimarin pentru încălcarea legilor de război
14:04 - Momentul in care soldații ucraineni distrug armamentul invadatorilor ruși (video)
14:00 - Sharon Stone a dominat covorul roşu de la Cannes. Actriţa în vârstă de 64 de ani a stârnit admirația publicului
13:57 - Cei mai mulți refugiați ucraineni vor să părăsească Ungaria, spune AFP. Problema este că Viktor Orban e pro-rus, susține o femeie care a fugit de drama războiului declanșat de Moscova
13:35 - Circa 30 de instructori militari vor fi trimiși de Guvernul Noii Zeelande în Regatul Unit
13:34 - Polonia renunță la gazul rusesc, după 30 de ani de aprovizionare: „Am ştiut întotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere”
13:28 - Rusia acuză Occidentul că a declanșat o criză alimentară globală prin introducerea sancțiunilor